Nu støtter de alligevel en CIA undersøgelse

Rød Blok er tilsyneladende snublet i sin egen udenrigspolitik. Nu meddeler socialdemokratiet pludselig, at man alligevel vil iværksætte en uvildig undersøgelse af de mulige fangetransporter i dansk og grønlandsk luftrum. Det skriver Politiken her til morgen.
Skrevet af Martine Lind Krebs
06. september 2011 06:39

I avisen i går fremlagde de tre partiledere fra SF, Socialdemokraterne og de Radikale deres fælles udenrigspolitik, og her sagde Villy Søvndal, da han blev spurgt direkte om, hvorfor den uvildige undersøgelse ikke var nævnt:

- Det er klart, at vi har ønsket at lave et begrænset antal undersøgelser. Der må man, tror jeg, prioritere. Vi synes, at et af de helt afgørende store fejltrin fra regeringens side var Irak-krigen, siger Villy Søvndal.

Ingen af de to andre partiledere korrigerede Villy Søvndal, selv om Rød Blok gentagne gange har krævet en udvildig undersøgelse af CIA-flyvningerne i dansk og grønlandske luftrum.

Men i dag siger socialdemokratiets udenrigspolitiske ordfører Jeppe Kofoed, at det var en misforståelse. De tre partier vil nedsætte en kommission, som skal undersøge Danmarks deltagelse i krigen i Irak - og i den undersøgelse indgår også CIA-flyvningerne.

Den nuværende udenrigsminister Lene Espersen har ikke været sen til at kritisere den røde blok:

- Man tør jo snart ikke tro på, at det, de siger den ene dag, også er gældende den næste dag, siger hun til Politiken.

I går lød udmeldingen fra flere af de grønlandske folketingskandidater, at de ville kræve en uvildig undersøgelse, hvis de kommer til magten. Kun Atassuts kandidater mener ikke, at det vil føre noget med sig.