Nu kommer kajak på finansloven

Landskassen skal fremover betale til transport af kajakker til grønlandsmesterskaber.
Der bliver brugt mange penge på transport af udstyr ved grønlandsmesterskaberne i kajak. Foto © : Abbas Moaddab
Skrevet af Noah Mølgaard
16. november 2023 12:47

Bestyrelsen i kajak-foreningernes specialforbund Peqatigiiffiit Qaannat Kattuffiat (sammenslutningen af kajakforeninger. red.) kan ikke få pagajerne ned af bare glæde.

Forligspartierne bag finansloven for 2024 har nemlig afsat 250.000 kroner om året til dem. 

- Vi er meget glade for den bevilling. Vi vil bruge pengene til vores årlige træf ved grønlandsmesterskaberne, siger formand for Peqatigiiffiit Qaannat Kattuffiat Johanne Tobiassen til KNR.

- Vi sender containere med skib fra kysten til værtsbyen, og det er ikke nogen billig løsning, fordi det også skal sendes retur til hjembyen. Vi får nu råd til at sende udstyr, fordi vi kommer på finansloven.

Tættere samarbejde

Peqatigiiffiit Qaannat Kattuffiat meddeler, at de sidste år ved grønlandsmesterskaber i Ilulissat har brugt 164.000 kroner på alene transport af kajakker.

Det er Inuit Ataqatigiit, Siumut, Atassut, Naleraq og en løsgænger, der i sidste uge underskrev aftale om næste års finanslov. Og der kommer kajak altså for første gang med. 

- Vi har indtil nu haft transport af containere med i vores driftsbudget. Det er penge, som vi ellers kunne have brugt til andre formål, siger Johanne Tobiassen.

- Vi vil gerne have tættere samarbejde med andre specialforbund. Vi er jo ikke så mange her i Grønland, og det er oplagt, at man får lavet et tættere samarbejde om bevarelse af kulturarven. Det giver ikke mening, at vi på grund af nuancer ikke har tættere samarbejde, siger Johanne Tobiassen.

Grønlandsmesterskaberne i hundeslædevæddeløb Avannaata Qimussersua har været på finansloven i flere år som en del af kulturarven.