Den første eksplosion til lufthavnsbyggeriet i Ilulissat lød 29. januar i år. Anlægsarbejdet startede dog først for alvor i april.  I Nuuk begyndte arbejdet med at forlænge landingsbanen, så store fly kan lette og lande fra hovedstaden, 16. oktober sidste år. Foto: Anne Meisner

Nu kommer der flere sprængninger i Nuuk og Ilulissat

Frem til 30. september skal der sprænges op til 1,1 millioner kubikmeter i Nuuk. I Ilulissat skal der sprænges op til 92.500 kubikmeter.

Det buldrer og brager ved Quassussuaq (Lille Malene) i Nuuk, hvor den nye landingsbane til lufthavnen er ved at blive bygget. 

Og i fremtiden vil der være endnu flere brag fra sprængningerne. Frem til 30. september skal der sprænges op til 1,1 millioner kubikmeter. I den fase, som har kørt indtil nu, er der ifølge Kalallit Airports kun blevet ”foretaget mindre sprængninger på 1.000 – 5.000 kubikmeter”. 

1,1 millioner kubikmeter kan nok være lidt svært at forholde sig til. Men man kan sammenligne med RAL's nye skib Tukuma Arctica, som fuldt lastet kan fragte 63.000 kubikmeter.

I løbet af juli, august og september skal der sprænges klippe væk, som svarer til 17 gange den maksimale last på Tukuma Arctica (se billede).

Lufthavnspakken
- Lufthavnene i Nuuk og Ilulissat skal forlænges til 2200 meter, så de kan blive landets nye atlantlufthavne.
- Der bygges en ny regional lufthavn i Qaqortoq med en landingsbane på 1500 meter.
- De tre lufthavne forventes at koste omkring 3,6 milliarder kroner.

Det er især i den sydlige ende af arealet, at der nu bliver sat ekstra fut i dynamitten i klippegrunden. Det sydlige areal vender ned mod Stanislaw Pladsen mellem Nuussuaq og Qinngorput. Også i den nordøstlige ende af sprængningsområdet – det der vender mod anstalten – kan der komme lidt flere sprængninger frem til 30. september.

LÆS OGSÅ Video: Boooom - første sprængning til ny lufthavn i Ilulissat

Ifølge Kaalallit Airports er det dog især i den sydlige ende, at sprægningerne skal intensiveres. 

Sprængningerne foregår fra klokken 07 til 22.

Lufthavne skal være færdige i 2023

Også i Ilulissat bliver der fyret op for dynamitten. Der skal sprænges op til 92.500 kubikmeter frem til 30. september. 

Den første eksplosion til lufthavnsbyggeriet i Ilulissat lød 29. januar i år. Anlægsarbejdet startede dog først for alvor i april. 

I Nuuk begyndte arbejdet med at forlænge landingsbanen, så store fly kan lette og lande fra hovedstaden, 16. oktober sidste år. 

Det er meningen, at lufthavnene i Nuuk og i Ilulissat skal stå færdige i slutningen af 2023.

Også lufthavnen i Qaqortoq er planlagt til 2023, og forhandlinger om, hvem der skal bygge lufthavnen, er i gang. 

De tre lufthavne forventes at koste omkring 3,6 milliarder kroner.

Politiske rystelser

Politisk har lufthavnspakken også sendt rystelser gennem landet. Formanden for naalakkersuisut, Kim Kielsen (S), skulle jonglere med international storpolitik såvel som lokalpolitik, før han kunne udløse den første sprængladning tilbage i oktober.

Kinesisk interesse i at investere i lufthavnsprojekterne udløste alarmer i USA, der var bekymret for, at Kina med investeringerne ville tilegne sig adgang til Arktis.

LÆS OGSÅ Klapsalver og protester ved historisk sprængning

I sidste ende var det dog den danske stat, der påtog sig rollen som medinvestor. Det vakte stor vrede internt i Siumut, og der var krav om, at Kim Kielsen skulle trække sig som formand.

Vrede var der også hos Partii Naleraq, som trådte ud af koalitionen i protest mod dansk medejerskab af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt