Video: Boooom - første sprængning til ny lufthavn i Ilulissat

Sprægningerne til den nye lufthavn i Nuuk er i gang. Det er endnu ikke planlagt, hvornår byggeriet i Qaqortoq skal starte.
Skrevet af Christine Hyldal
30. januar 2020 14:56

I går lød det første brag i Ilulissat. Eller rettere: Det første brag, der skal indikere, at nu er byggeriet af byens nye lufthavn gået i gang. 

Sprægningen var symbolsk, for der kommer ikke til at ske mere i anlægsarbejdet før til april, hvor entreprenøren Munck Gruppen vil transportere en del af deres arbejdere og materiel fra lufthavnsbyggeriet i Nuuk til Ilulissat.

  • Byggeriet af den nye internationale lufthavn i Nuuk begyndte 15. oktober. 

 

  • Kalaallit Airports forventer, at lufthavnene i Nuuk og i Ilulissat vil stå færdige i slutningen af 2023.

 

  • Også lufthavnen i Qaqortoq er planlagt til 2023, og byggeriet forventes at blive udbudt næste år.
     
  • Landingsbanerne i Nuuk og Ilulissat skal være 2200 meter lange.
     
  • I Qaqortoq skal den være 1500 meter lang. 

Der skal både laves en ny lufthavnsbygning og en landingsbane på 2.200 meter, og meningen er, at den nye lufthavn skal stå funklende og færdig ved udgangen af 2023.

Selvstyreformand Kim Kielsen var med til at trykke på sprægningsknappen i går, og han sagde: 

- Trafikforholdene i landet er under forandring. Men vi har ikke til hensigt at stoppe med de nye lufthavne i Ilulissat, Nuuk og Qaqortoq. Det næste bliver de små lufthavne. 

En plan for landingsbaner i otte mindre byer skal nemlig udarbejdes i løbet af året – og det næste store projekt er anlæggelsen af lufthavnen i Qaqortoq. 

LÆS OGSÅ Avannaata Kommunia jubler over sprængning: En stor dag for hele Grønland

Det er endnu ikke planlagt, hvornår den første sprægning i Qaqortoq skal ske. 

- Men vi har snart udbuddet klar, og vi forventer at få tilbud fra entrepenørerne sidst på foråret, siger viceprojektdirektør for Kalaallit Airports, Aviaaja Karlshøj Knudsen.

- Det er meningen, at der skal være udvalgt en entrepenør, der kan gå i gang med arbejdet i Qaqortoq til sommer, siger viceprojektdirektøren.

Kim Kielsen og Lars Løkke Rasmussen underskev i marts sidste år aftalen om dansk medfinansiering af udvidelserne af lufthavnene i Nuuk og Ilulissat. 

Med aftalen kommer Danmark til at eje 33 procent af Kalaallit Airports International A/S mod at skyde 700 millioner ind i lufthavnsprojekterne.