Nu kan du starte en ny radio på grønlandsk i Danmark

Ansøgningen er netop startet til et nyt lydmedie på grønlandsk i Danmark. Lyden skal være gratis og kunne høres over hele Danmark.
Lyden skal være gratis og kunne høres over hele Danmark. Foto © : Christine Hyldal/ KNR
05. september 2022 14:57

Hvis du taler godt grønlandsk og går med en radiovært i maven, er det nu, du har muligheden for at udleve drømmen.

Slots- og Kulturstyrelsen i Danmark har netop åbnet for ansøgninger til det, de har døbt et 'auditivt samlingspunkt' for grønlændere bosat i Danmark. Det vil sige et lydmedie, der enten er almindelig radio eller radio på nettet. 

Puljen kan søges af alle lige fra etablerede medier, foreninger, organisationer eller privatpersoner, som har base i Danmark og er en del af det grønlandske miljø i Danmark.

Grønlandsk radio i Danmark
 

Det kommende grønlandsksproget lydmedie i Danmark har et samlet budget på 7 mio. kr. fra 2022 til 2025.


Midlerne fordeles med 0,5 mio. kr. i 2022, 2,5 mio. kr. i 2023, 2,0 mio. kr. i 2024 og 2,0 mio. kr. i 2025.

Kilde: Kulturministeriet i Danmark

I vurderingen af, hvem der bliver udvalgt til at stå for mediet, bliver både kompetencer, sprog og erfaring vurderet, ligesom ansøgere skal fremlægge et klart budget for produktionen.

Det er partierne bag den danske finanslov for 2022, som vedtog at afsætte 24 millioner kroner over fire år til initiativer, der skal komme forholdet mellem Grønland og Danmark til gode. 

Og en af initiativerne i Nordatlantpuljen, som det hedder, er altså en grønlandsk programproduktion i Danmark, som vil få syv millioner kroner frem til og med 2025.

Der er ansøgningsfrist 15. oktober, og vinderen får besked en måned senere, 15. november, oplyser Slots- og Kulturstyrelsen.