Norge vil stadig udelukke Rusland fra Arktis Råds-møder

Efter to år med russisk formandsskab i Arktisk Råd overtager Norge til maj formandsskabet. Men Rusland vil være med på sidelinjen.
Samarbejdet med Rusland i Arktisk Råd kan fortsat kun ske på diplomatniveau, siger Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt. Foto © : Sturlason
02. februar 2023 11:57

Norge vil ikke have russiske politikere til at deltage i møderne i Arktisk Råd.

I stedet må samarbejde med Rusland kun ske på diplomatniveau.

Det oplyser Norges udenrigsminister Anniken Huitfeldt til netmediet Altinget Arktis.

Efter Ruslands invasion af Ukraine besluttede syv af de otte nationer i Arktisk Råd i foråret 2021 at trække sig fra alt arbejde i rådet.

LÆS OGSÅ Arktisk samarbejde sat i bero: Rusland advarer Danmark

Meldingen blev mødt af protester fra Rusland, mens eksperter har diskuteret, om det giver mening at udelukke Rusland fra samarbejdet, når landet står for 40 procent af hele den arktiske region.

Norges udenrigsminister understreger, at Arktisk Råd dog stadig fungerer uden Ruslands deltagelse ved møderne. Men Rusland kan ikke deltage i møderne som før, så længe landet fører krig i Europa.

LÆS OGSÅ Aaja Chemnitz Larsen: Samarbejdet skal fortsætte i Arktis - også med Rusland på sigt

Hun mener dog, at samarbejdet i Arktisk Råd kun er blevet vigtigere med krigen i Ukraine.

- Vores mål og interesse i Arktis er det samme: Bæredygtig håndtering af ressourcer, økonomisk udvikling og respekt for international ret og samarbejde. Det er stadig hjørnestenen i vores arktiske politik. Ruslands krig i Ukraine har kun gjort vores mål endnu vigtigere, siger Anniken Huitfeldt til Altinget Arktis.