Nordisk Råd vil samarbejde med Canada

Nordisk Råd har i går givet grønt lys til, at Canada i højere grad skal inddrages i nordiske projekter.
Skrevet af Martine Lind Krebs
03. november 2011 08:39

Det er noget, som Grønland har skubbet på for meget længe, siger naalakkersuisoq for nordisk samarbejde Palle Christiansen, der fremlagde forslaget fra Ministerrådet.

- Nu har vi rygdækning inden for Grønland til at samarbejde med uddannelsesinstitutioner i Nunavut, Nunavik eller andre dele af Kystcanada. Hvis de er friske på det, så er der finansieringsmuligheder fra det nordiske samarbejde, siger han.

Det nordiske atlantsamarbejde, Nora, har allerede en del fælles projekter med Canada, og deres erfaringer kan Nordisk Råd trække på.

- Nora har allerede et godt samarbejde med Labrador og New Foundland, som er langt fremme på uddannelses- og forskningssamarbejdet. Nu kan vi række hånden ud til lande som Nunavut, siger Palle Christiansen.

Det har været vigtigt for Grønland at få indflydelse på retningslinjerne for det kommende samarbejde, understreger han:

- Hvis Nordisk Råd og Ministerråd skal have samarbejde mod vest, så bliver vi fra Grønland sat i midten af alt det, så det er vigtigt for os, at vi bliver brohoved til alt samarbejdet.

Samarbejdet kan for eksempel bestå i et kommende olieberedskab eller kontakt til de canadiske uddannelsesinstitutioner, som Marine Institute and Fisheries i St. John, siger Palle Christiansen.

Nordisk Råd vedtog i går  også nye retningslinjer for Arktisk samarbejde, der i højere grad end tidligere sætter befolkningernes mulighed for udvikling i fokus.