Nord- og sydkommunen skuffede over udmelding

Det er beklageligt, at Kommuneqarfik Sermersooq har meldt sig ud af Kanukoka. Sådan lyder meldingen fra de øvrige kommuner, hvor særligt nord- og sydkommunen er skuffede over beslutningen.
Skrevet af Sara K. Jakobsen
27. september 2014 17:02

- Vi har ikke den holdning, at hver gang man ikke får det, ligesom man selv har ønsket det, at man så skal løbe skrigende bort og melde sig ud, siger Kommune Kujalleqs borgmester, Jørgen Wæver Johansen, til KNR.  

- Det kræver samarbejde at bygge et land.

Heller ikke borgmester i Qaasuitsup Kommunia, Ole Dorph, forstår udmeldingen.

- Det er Kommuneqarfik Sermersooqs beslutning, og det kan vi ikke gøre noget ved. Det kommer ikke til at ændre på vores samarbejde i Kanukoka. Hvad de selv beslutter i fremtiden, er deres egen hovedpine, siger Ole Dorph.

En svækkelse

I midterkommunen ærgrer Hermann Berthelsen sig til gengæld over, at landets største kommune ikke vil lege med mere. 

- Jeg synes, det er meget ærgeligt, at de vil melde sig ud af Kanukoka, fordi kommunernes styrke vil så på den måde blive splittet, hvis ikke alle kommuner er med, siger borgmester Hermann Berthelsen. 

Læs også Borgmester Asii: Kanukoka har fejlet

I Kommuneqarfik Sermersooq føler politikerne, at de for længe er blevet trynet af de tre øvrige kommuner. De siger derfor farvel til det, de ser som en værdiløs forening. Udmeldingen betyder, at Kanukoka mister knap 40 procent af sin finansiering, men de resterende medlemmer tror stadig på en fremtid for organisationen, selvom fire bliver til tre.

- Det er helt sikkert, at vi i den kommende tid, kommer til at  snakke om, hvad der kommer til at ske. Vi har et bestyrelsesmøde i Kanukoka d. 6 oktober, og jeg håber på, at vi kan finde en løsning for, hvad der skal gøres fremover, siger borgmester Hermann Berthelsen.