Nissebanden er tilbage

Traditionen tro står december på julekalendere, og i år er det oven i købet blevet til et gensyn med en af klassikerne nemlig Nissebanden i Grønland.
Skrevet af Jonas Fievé
04. december 2016 13:52
Versionist Connie Fontain

Julekalenderen med Puk, Lunte, Gemyse og ikke mindst Inuk kørte over skærmen for første gang i 1989, og er siden blevet genudsendt tre gange.

- Det er fantastisk. Dengang, da vi lavede den, så jeg den sammen med mine børn, nu kan jeg sidde og se den med mine børnebørn, fortæller Flemming Jensen til KNR.

LÆS OGSÅ Nissebanden hitter

En gang Lunte altid Lunte

Ud over, at han også var forfatter på julekalenderen, spillede Flemming Jensen også en af hovedrollerne, og selvom der er gået 27 år, siden Nissebanden i Grønland blev sendt første gang, bliver han stadig genkendt som sin figur i julekalenderen.

- Ja, det er lidt irriterende, når jeg spiller en seriøs teaterrolle, så siger de, nå det er ham med smørklatten. Men man kan jo ikke ustraffet hoppe ind i folks stuer.

Det har aldrig været meningen, at julekalenderen skulle være debatskabende, men Flemming Jensen ville dog gerne sætte fokus på den stingende materialisering af julen, som han mener er blevet det vestlige samfunds store problem.

- Der viser jeg to forskellige samfund. Holme Olstrup står for griskheden og smalsporheden og Grønland, der står for de store vidder både i tanke og rent visuelt.

LÆS OGSÅ Nissebandens fader til Uummannaq

Har måske gjort Grønland en bjørnetjeneste 

Flemming Jensen, der selv har boet i Grønland, er flere gange blevet chokeret over, hvor lidt danskerne ved om landet. Men han indrømmer dog, at Nissebanden i Grønland nok ikke har gjort danskerne klogere på det moderne grønlandske samfund.

- Tænk hvis danskernes viden om Grønland i meget høj grad er baseret på min julekalender, så har jeg jo beskrevet Grønland som et frilandsmuseum, ganske vist et dejligt frilandsmuseum. Men det er jo at gøre det moderne Grønland en bjørnetjeneste ikke at markere, at det er et mytisk land, som ganske vist tager afsæt i de gamle fangers samfund, siger Flemming Jensen.

LÆS OGSÅ Isen er væk i nissernes land

Hvis man vil følge med i, hvordan det går med Nissebanden i det grønlandske, er det på DR Ramasjang eller dr.dk.