Isen er væk i nissernes land

Knirkende sne under medernes hvislende lyd, og halsende hunde med haler der logrer af fryd. Sådan lyder det når Nissebanden drager af sted på hundeslæde i DR´s julekalender ’Nissebanden i Grønland’. Men der er langt fra nissernes eventyrlige verden til nutidens barske realiteter.
Skrevet af Louise M. Kleemann
23. november 2011 09:12

For nissernes verden er også blevet indhentet af den globale opvarmning. Nissernes tro følgesvend drengen ’Inuk’ er stadig den eneste i hele verden der kender Julemanden bedst. Han kommer stadig hver dag og forsyner søløven Luffe med frisk fisk. Men han er for længst holdt op med at bruge en hundeslæde når han drager af sted mod Julemandens hjem ’Kongsgård’. I stedet sætter han sig til rette i sin helikopter når han skal krydse Uummannaq-fjorden.

Da Nissenbanden i Grønland for første gang blev vist i 1989 var Uummannaq-fjorden dækket af is så langt øjet rakte. I dag er fjorden dækket af et skummende hav.

- Normalt plejer isen at komme i november måned men sidste år kom den først i marts måned, siger ’Inuk’ alias Malik Niemann, der udover pasningen af søløven Luffe også har haft tid til at uddanne sig til pilot.

- Nej, i år vil jeg nøjes med at flyve i en helikopter, siger han.

Selv om tiderne har ændret sig siden Nissenbanden i Grønland blev vist i 1989 kan børn og barnlige sjæle stadig glæde sig over gensynet med Lunte og hans venner.

For Kongsgården er stadig omgivet af is og slædehunde. Spørgsmålet er bare om det lykkes for Julemanden at finde de magiske stjernesten og om Nissebanden når at lave gaverne til alverdens børn. Svaret findes i Nissebanden i Grønland.