Et Dash 8-fly, GL 1540, fik problemer med en motor på vej til Kangerlussuaq til Nuuk. ArkivfotoFoto: KNR

- Nej, alarm i Nuuk var ikke en fejl: Vi har fulgt proceduren

Når der er under 20 minutter til landing, er det standardprocedure at bruge luftalarmen, siger Mittarfeqarfiit om den sikkerhedslanding, der her til morgen fik vækket en del i Nuuk.

Folk i Nuuk vågnede til lyden af en alarm søndag morgen. 

Ifølge politiet i Nuuk var der "sandsynligvis tale om en fejl" - men det er der faktisk ikke, lyder det fra Mittarfeqarfiit.

LÆS OGSÅ Katastrofealarm i Nuuk er afblæst - var sandsynligvis en fejl

Det, der skete, var, at et Dash 8-fly, GL 1540, fik problemer med en motor på vej til Kangerlussuaq til Nuuk. Og så vendte det om og gjorde klar til en sikkerhedslanding i hovedstaden - og derfor lød alarmen over Nuuk. 

- Kort efter afgang fik piloterne en indikation i cockpittet på, at motoren havde en fejl. De valgte derfor at slukke den ene motor og flyve retur til Nuuk, hvor piloterne foretog en sikkerhedslanding på én motor i Nuuk Lufthavn. Alle passagerer samt besætning er i god behold, siger flyvechef i Air Greenland, John Nielsen.

Operatør i tårn trykkede på alarm-knappen

Brandvæsenet og Mittarfeqarfiits beredskab var klar, da flyet landede klokken 08.02.

Og hos Mittarfeqarfiit siger kommunikationschef Malene Lynge, at proceduren for en sikkerhedslanding blev holdt. Derfor vågnede en del mennesker i Nuuk på en regnvåd søndag morgen til lyden af alarmen. 

- Når der er under 20 minutter til landing, er det standardprocedure at bruge luftalarmen for hurtigt og effektivt at kunne aktivere de nødvendige samarbejdspartnere hos myndighederne. Derfor aktiverede AFIS-operatøren i tårnet luftalarmen her til morgen i forbindelse med sikkerhedslandingen, siger hun. 

Ros til piloter og beredskab fra Air Greenland

Alle på flyet har det godt, og selv om de nok havde drømt om en lidt anderledes tur med landing i Kangerlussuaq, er alt ifølge Air Greenland gået efter planen i forhold til, at der skulle laves en sikkerhedslanding på bare en enkelt motor.  

- Hvert år øver vores piloter sikkerhedslandinger i simulator, også situationer som den vi oplevede her til morgen, hvor de skulle lande med én motor. Dagens landing foregik helt efter bogen, og jeg kan kun rose vores dygtige piloter og Mittarfeqarfiits beredskab, som også helt efter proceduren stod klar på banen, siger Air Greenland, John Nielsen.

Air Greenlands beredskabsplan blev aktiveret, og der tages hånd om passagerer og besætning. Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl