Naturinstituttet: Vi skal fiske færre rejer

I Vestgrønland er rejebestanden stabil, men i Østgrønland fiskes der for mange rejer i forhold til, hvor stor bestanden er.
Den biologiske rådgivning om rejefiskeriet for næste år er faldet med 15.000 tons sammenlignet med 2023.
27. september 2023 11:27

Der skal fiskes færre rejer i 2024, hvis det står til anbefalingerne fra Grønlands Naturinstitut.

Den biologiske rådgivning om rejefiskeriet for næste år er faldet med 15.000 tons sammenlignet med 2023.

Det oplyser Grønlands Naturinstitut i en pressemeddelelse.

Det betyder, at der i 2024 kan fiskes 95.000 tons rejer i Vestgrønland.

I Østgrønland kan der til gengæld fiskes 500 tons mere end i 2023, da rådgivningen for 2024 er på 2.500 tons.

Rådgivningerne er afleveret til Naalakkersuisut. Det er dem, der fastsætter de endelige kvoter for, hvor mange tons rejer, der kan fiskes i Grønland.

Flere torsk og faldende fangstrater

Rådgivningen i Vestgrønland er fastsat med udgangspunkt i, at årets bestandsvurdering viser, at rejebestanden er stabil. Men fangstraterne har været faldende.

Det sker samtidig med, at der over de seneste år er kommet flere torsk, som forventes at spise flere rejer. Dette medfører ifølge naturinstituttet en risiko på 50 procent for at overskride den optimale dødelighed i indeværende år.

I 2023 har den havgående trawlerflåde frem til slutningen af juli været udfordret af havisen i Vestgrønland. Isen har også været en udfordring for Grønlands Naturinstituts trawlundersøgelser. Nogle områder er derfor ikke dækket i 2023.

På grund af manglen på data fra de biologiske undersøgelser, er der i rådgivningen for disse områder anvendt et gennemsnit af de seneste fem års data. Rådgivningen for 2024 er derfor behæftet med større usikkerhed end sædvanligt.

Rejebestanden i Østgrønland ligger i 2023 under den optimale biomasse, og fiskeridødeligheden ligger over den optimale fiskeridødelighed - altså fiskes der for mange rejer i forhold til, hvor stor bestanden er.