Døgnrapport: Naturen spænder ben for politi- og brandfolk

Regn, brand og indbrudstyve gav myndighederne lidt at lave i det forgangne døgn, oplyser Grønlands Politi.
Politiet har haft et forholdsvis stille døgn, hvor de mest måtte lade brandfolk og kommunale myndigheder håndterer problemerne. Foto © : Kalaallit Nunaanni Politiit / Grønlands Politi
Skrevet af Kim Hinrichsen
23. august 2023 11:51

Det har været døgn, hvor naturens kræfter har krævet myndighedernes opmærksomhed.

Ild og vand har været til stort besvær for både brandfolk og politi.

For siden lørdag eftermiddag har brandvæsenet forsøgt at få kontrol over den ildebrand, som startede på dumpen i Qaqortoq.

Selve brandslukningsarbejdet sluttede søndag formiddag. Men en større afkølingsindsats har været i gang siden da.  

Men i går var der så et lille tilbageslag i det arbejde, oplyser vagtchef ved Grønlands Politi, Ole Hald: 

- Brandfolkene har været ude i går for at stoppe en mindre opblusning. Røgen er synlig op til et par meters højde. Så slet ikke så slemt, som det var i løbet af weekenden, siger han.

Ole Hald fortæller, at brandfolkene er cirka 80 procent af vejen med selve afkølingsindsatsen, hvor man forsøger at få skilt det afbrændte materiale fra hinanden.

Borgermester i Kommune Kujalleq, Stine Egede, var da også ude i går at erklære branden for slukket og takke brandfolk og frivillige for deres indsats i forbindelse med branden:

- Efter to dages brandsluknings- samt en dags afkølingsindsats blev branden slukket. Det næste bliver så en oprydning. Man kan kun være taknemlig, at så en så stor brand kunne slukkes kun i løbet af to dage, siger hun.

Regn og rapseri

Derudover er lufthavnsvejen i Qaanaaq blevet beskadiget på grund af regnskader. Det siger Ole Hald fra Grønlands Politi:

- Vi ved ikke så meget mere lige nu. Opgaven er overgået til de kommunale myndigheder, og de tager hånd om det herfra, siger han.

Sidst, men ikke mindst, har der også floreret historier på de sociale medier om, at flere både i Nuuk havn er blevet brudt op, oplyser vagtchef Ole Hald: 

- 22.16 har vi fået en anmeldelse, hvor en borger har set tre unge mænd sejle væk på en båd. Samtidig er flere både blevet set på havnen med dørene brudt op.

De har dog endnu ikke fået nogle anmeldelser om indbrud på både i byen, men politiet opfordrer til, at man tjekker om ens båd skulle være forsvundet eller haft ubudne gæster i nattens løb.