Nassuttooq: Miljøsvineri spøger fortsat i kulissen
Kasserede joller, påhængsmotorer og mange andre former for jagtudstyr spøger fortsat i kulissen, når jægere fra Avannaata Kommunia, Kommune Qeqertalik og muligvis fra Qeqqata Kommnia, hvert efterår tager til Nassuttooq (Nordre Strømfjord, red.) for at samle deres vinterforråd af rensdyr.
Foto: Julius Lennert
Imens jagter Inatsisartut-medlem Kristian Jeremiassen (IA) fortsat at få svar på, hvem der egentlig har ansvaret for at rydde naturen for storskald i Nassuttooq.
Er det Selvstyret eller kommunerne?
Denne gang har han nemlig spurgt Naalakkersuisut via et §37-spørgsmål.
Svaret fra Naalakkersuisut er kort og kontant: Det er en kommunal opgave at rydde naturen for affald.
Det fastslår den miljøansvarlige naalakkersuisoq, Kalistat Lund (IA), i sit §37-svar til Kristian Jeremiassen.
Foto: Julius Lennert
§37-svar
Kalistat Lund oplyser i sit §37-svar, at Naalakkersuisut som udgangspunkt er positivt indstillede overfor et samarbejde med kommunerne eller andre parter om oprydning af affald, der er efterladt i naturen.
Her er hovedpunkterne fra hans svar til Kristian Jeremiassen:
- Naalakkersuisut har mulighed for at støtte finansielt via Miljøfonden. Kommunerne, virksomheder og borgere kan en gang årligt søge om støtte via Miljøfonden.
- Midlerne i Miljøfonden er dog begrænsede, så støtte fra Miljøfonden til oprydning skal ikke træde i stedet for den pligt, vi alle har til at tage vores eget affald med hjem.
- Naalakkersuisut har netop færdiggjort en indsatsplan for tabt og efterladt fiske-, fangst- og jagtudstyr. Indsatsplanen understreger blandt andet, at det er vigtigt, at vi kombinerer oprydningsindsatser med forebyggende tiltag, så vi så vidt mulig undgår, at affald overhovedet havner i naturen.
- En af de indsatser, der herudover foreslås i indsatsplanen, er oprettelsen af et frivilligt miljøkorps på land, om kan hjælpe med oprydning af tabt og efterladt udstyr på land.
Det er ikke første gang, at Kristian Jeremiassen tager miljøsvineriet i Nassuttooq op til debat.
Det gjorde han første gang for halvanden år siden. Dengang som medlem af kommunalbestyrelsen i Kommune Qeqertalik.
Borgmesteren i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen (IA), fortalte dengang, at Kommune Qeqertalik har igangsat en proces om en dialog med deres nabokommuner, hvis borgere også anvender Nassuttooq som fangstplads.
LÆS OGSÅ Rensdyrjagtområde Nassuttooq skal ryddes op
Men samarbejdet med de andre kommuner er ikke gået, som borgmesteren kunne have ønsket det.
- Vi har taget kontakt til vores nabokommuner, som også anvender Nassuttooq som fangstplads. Arbejdet går langsommere end vores forventning, da vi afventer deres svar. Vi rettede henvendelse til dem sidste gang i april i år, hvor vi inviterede dem til at deltage i lokaliseringen af affaldet, siger Ane Hansen.
Foto: Julius Lennert
Affaldet, som rensdyrjægerne i årenes løb blot har efterladt i naturen i den dybe fjord, ligger på forskellige jagtområder, og er ikke registreret. Og netop derfor har det været svært for Kommune Qeqertalik at igangsætte en nærmere undersøgelse af omfanget af affaldet.
- Man skal nemlig tage ud til stedet for at registrere affaldet og planlægge, hvor affaldet skal transporteres til. Og ikke mindst, hvor man vil hente midlerne til projektet fra, siger Ane Hansen.
For ifølge hende skal Kommune Qeqertalik ikke være ene om, at stå for oprydningen af Nassuttooq, da borgerne fra nabokommunerne også anvender området til rensdyrjagt.
- Vi skal derfor ikke være alene om at betale for omkostningerne ved en oprydning. Vi skal have medbetalere fra vores medbrugere. Det har vi fastslået, siger hun.
Mens Nassuttooqs sydlige del ligger indenfor Qeqqata Kommunias nordlige grænse, hører den nordlige del af fjorden ind under Kommune Qeqertalik. Screendump fra asiaq.gl.
Hos Qeqqata Kommunia, hvis kommunegrænse går op til den sydlige del af den dybe fjord, er der ikke særlig stor begejstring over, at en anden kommune har bedt om deres samarbejde i oprydningen af Nassuttooq.
Borgmester Malik Berthelsen (S) har nemlig ikke modtaget Kommune Qeqertaliks henvendelse.
- Medmindre vi har overset den, har vi aldrig set henvendelsen, konstaterer han og fortsætter:
- Vi vil vurdere det, når der kommer en henvendelse, men det skal under alle omstændigheder dokumenteres, hvem der anvender området og sviner det til, siger han.
Foto: Julius Lennert
I Avannaata Kommunia er man dog mere indstillet på at kunne komme i dialog. Dog på en betingelse:
- Jeg har tidligere kontaktet Ane Hansen om oprydning i fiskestedet Torsukattak, som ligger nord for Ilulissat. Om at de som kommune også bør deltage i oprydningen af fiskestedet, da den bliver anvendt af alle, siger Palle Jeremiassen.
Han er borgmester i Nordkommunen og er løsgænger.
LÆS OGSÅ Årets miljøpris går til fiskere: Fiskegarn og højhælede sko på havets bund
- Fordi jeg mener, at vi alle har et ansvar for affaldet. Om vi er medlemmer af Naalakkersuisut eller er en kommune, så bærer vi alle ansvaret, siger han og fortsætter:
- Så når vi taler om Nassuttooq, og hvis vi skal sige ja til at deltage i oprydningen, så må de andre kommuner også indvilge sig i at rydde op sammen med os i vores fiskesteder, som bliver anvendt af alle på tværs af kommunerne. Vi er åbne overfor at tage en dialog om det.
Vi har fra KNR spurgt Departement for Fiskeri og Fangst om vi kan få en oversigt over, hvem der anvender Nassuttooq som fangstplads. Men vi har ikke fået svar inden deadline på denne artikel.