Rensdyrjagtområde Nassuttooq skal ryddes op

Der er alt for meget skrald i Nassuttooq, som er et yndet jagtområde for rensdyr. Derfor bør kommuner og selvstyret finde sammen om at gøre rent i området.
23. august 2020 11:19

Det mener et kommunalbestyrelsesmedlem i Kommune Qeqertalik.

Gamle påhængsmotorer, gamle gummibåde, gamle joller. Det er noget af det, rensdyrjægerne støder på, når de kommer til Nassuttooq, som ligger nord for Sisimiut.

Det fortæller Kristian Jeremiassen, der er medlem af kommunalbestyrelsen for Inuit Ataqatigiit.

LÆS OGSÅ Oprydning: Kangersuatsiaq helikopterflyveplads genåbnet

Han opfordrede sidste år de kommuner, der støder op til den dybe fjord, og selvstyret til at samarbejde.

- Jeg har inviteret flere kommuner, fanger- og fiskerorganisationen KNAPK og departementet til at samarbejde, og så vil jeg høre hvad, der er af planer, siger Kristian Jeremiassen.

Ville også have ryddet sidste år

Foto © : Julius Lennert

Borgmester i Kommune Qeqertalik, Ane Hansen (IA), fortæller, at kommunen begyndte at undersøge sagen, da Kristian Jeremiassen kom med sit forslag sidste år.

Nassuttooq er en kæmpe fjord. Og ifølge Ane Hansen har kommunen undersøgt, hvor i rensdyrjagtområdet, der er mest affald, og hvor der er mest tungt affald.

- Nu, da vi har afdækket hvor, der er mest affald, har vi grundlag for at lave en handlingsplan, siger hun.

Ifølge Ane Hansen jager jægere fra flere kommuner rensdyr i Nassuttooq. Derfor vil hun også invitere andre kommuner til at samarbejde.

 

LÆS OGSÅ Nu begynder oprydning af gamle militæranlæg

Men Ane Hansen understrreger, at Kristian Jeremiassen ikke kan regne med, at hans ønske bliver opfyldt i år.

- Det kommer til at koste mange penge, da det er et kæmpe afsidesliggende område. Jeg tror de første projekter først bliver færdige til næste år, siger hun.

Naalakkersuisut står klar med penge

Foto © : Julius Lennert

Og der er penge i landskassen, som kommunen kan søge i forbindelse med rengøring af Nassuttooq, fortæller naalakkersuisoq for miljø.

- Hvis kommunen kommer med en henvendelse, er vi meget åbne for et samarbejde, da vi lige er blevet færdige med at udarbejde vores nye strategi i forhold til skrald og miljø, siger, Jess Svane (S).