Et eventuelt overskud fra guldet skal ikke bare puttes i investorernes lommer. Det skal også skabe et grundlag for AEX, så den unge guldminevirksomhed kan forfølge andre guldprojekter her i landet. ArkivfotoFoto: Degn Johnny

Nalunaq skal være springbræt til andre guldprojekter

AEX Gold ser guldminen Nalunaq som et springbræt til andre guldprojekter, som virksomheden ejer licensen til. Virksomheden forsikrer, at AEX’ aktiviteter vil gavne det grønlandske samfund.

Står det til AEX Gold, skal der fra 2021 igen sprænges og graves guld ud af Nalunaq-minen i Kirkespirdalen, hvor der gemmer sig mindst otte tons guld.

Men et eventuelt overskud fra guldet skal ikke bare puttes i investorernes lommer. Det skal også skabe et grundlag for AEX, så den unge guldminevirksomhed kan forfølge andre guldprojekter her i landet.

Det siger Eldur Olafsson, der er CEO i AEX Gold.

- Når produktion kommer op at køre, så har du en pengestrøm – ideelt en positiv pengestrøm – og den kan man delvist bruge til at finde mere guld, siger Eldur Olafsson.

Fakta om AEX Gold:

  • Grundlagt 22. februar 2017.
  • Har hovedkvarter i Toronto.
  • Er børsnoteret på TSX, som er den største børs i Canada.
  • Har sit hovedfokus på guldforekomster i Grønland.
  • Ejer 100 procent af det grønlandske datterselskabet Nalunaq A/S, som ejer minelicensen til Nalunaq, Vagar og Taartoq.

Kilder: AEX Gold, TSX.

AEX Gold er en ung guldminevirksomhed, der blev grundlagt i 2017. Virksomheden har derfor ikke erfaring med at udvinde guld i Grønland, men det vil erfaringerne fra Nalunaq hjælpe på.

- At have en base i Sydgrønland midt i et guldbælte vil hjælpe os utroligt meget i forhold til at søge andre steder, siger Eldur Olafsson.

Her henviser Eldur Olafsson især til guldmineprojekterne Vagar og Taartoq, som AEX også ejer minelicensen til.

LÆS OGSÅ Nalunaq-minens fremtid afhænger af nye guldfund

AEX: Guldmineprojekter vil gavne Grønland

AEX Gold ejer Nalunaq A/S, som er et grønlandsk datterselskab. Det er Nalunaq A/S, som ejer rettighederne til de guldmineprojekter, som Eldur Olafsson nævner.

Selv om AEX Gold er en canadisk virksomhed, forsikrer Eldur Olafsson, at virksomhedens udvinding af guld også vil gavne det grønlandske samfund.

- Selv om vi er en canadisk virksomhed, ejer vi en grønlandsk virksomhed, som ejer licensen, så vi betaler skatter og alle mulige andre ting, som vi er påkrævet at betale, siger Eldur Olafsson.

LÆS OGSÅ Millioner fra Grønland og Danmark skal genåbne guldmine

Det selvstyreejede selskab Greenland Venture og Vækstfonden, som er ejet af den danske stat, har nemlig tilsammen investeret 15 millioner kroner til at genoprette guldminen i Nalunaq i Sydgrønland.

Eldur Olafsson fortæller også, at AEX Gold så vidt muligt vil bruge grønlandske virksomheder til forskellige opgaver i forbindelse med minen. Her nævner han blandt andet Air Greenland og Royal Arctic Line, som man vil bruge til transportopgaver.

Under udforskningsarbejdet har virksomheden ifølge Eldur Olafsson brugt omkring 50 procent lokale medarbejdere.

Grønland vil også modtage royalties, som er en skat mineselskaber skal betale skat, lige så snart produktionen går i gang.

AEX beskæftiger på nuværende tidspunkt omkring 40 personer, og ifølge Eldur Olafsson er omkring halvdelen af medarbejderne grønlændere. Næste år forventes antallet at blive øget til 60 personer, i takt med at virksomheden øger forberedelserne til en genåbning.

KNR har forsøgt at få tal på, hvor meget det grønlandske samfund tjente, sidst Nalunaq-minen var i drift, men det har endnu ikke været muligt. KNR har også forsøgt at få et interview med naalakkersuisoq for råstoffer og arbejdsmarked, Erik Jensen, for at høre, hvordan Naalakkersuisut ser på udsigten til en stigende guldproduktion i landet. Det har heller ikke været muligt.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Live flyinformation ank./afg.

TTV s 350 Aktuel TV oversigt

TTV s 610 Aktuel Radio oversigt