Millioner fra Grønland og Danmark skal genåbne guldmine

Vækstfonden og Greenland Venture investerer sammen 15 millioner kroner. Investeringen er en del af en plan om at genåbne guldminen i Nalunaq.
Kronprins Frederik og kronprinsesse Marys vielsesringe er lavet af guld fra Nalunaq-guldminen i Sydgrønland. Minen lukkede i 2013, men nu kan den blive åbnet igen. Arkivfoto fra da Nalunaq-minen var åben.
Skrevet af Jens Betak
02. juli 2019 16:28

Grønland kan inden længe gå fra at have to til at have tre aktive miner.

Det selvstyreejede selskab Greenland Venture og Vækstfonden, som er ejet af den danske stat, har nemlig tilsammen investeret 15 millioner kroner til at genoprette guldminen i Nalunaq i Sydgrønland.

Det oplyser investorerne i en pressemeddelelse.

- Vi glæder os over i dag at offentliggøre den første investering som del af vores samarbejde, der skal understøtte grønlandske projekter og vækstvirksomheder, siger Karsten Høy, der er direktør i Greenland Venture.

LÆS OGSÅ Slut med guldminen i Nalunaq ved årsskiftet

Greenland Venture og Vækstfonden deles om investeringen. De investerer altså 7,5 millioner kroner hver.

Millionerne er den første fælles investering i en erhvervsaftale, der blev indgået i marts 2019, som skal sikre finansiering til vækst i Grønland. Med kapital fra den danske stat og Grønlands Selvstyre giver aftalen mulighed for finansieringer for op til 220 millioner kroner.

Arbejdspladser og bæredygtig udvikling

Ifølge Vækstfonden vil en genåbning af minen sikre arbejdspladser og en bæredygtig udvikling i området, og fonden glæder sig over investeringen.

- Råstof og minesektoren har stort potentiale i Grønland. Med investeringen her kan vi bidrage til, at Nalunaq-minen kommer vigtige skridt videre, og selskabet bag er klar til hurtigt at kunne gå i gang med produktion. Det vil bidrage til øget vækst og udvikling i Sydgrønland, siger Rolf Kjærgaard, der er direktør i Vækstfonden.

Guldminen lukkede tilbage i 2013, fordi at minen ikke kunne løbe rundt økonomisk. De tidligere økonomiske vanskeligheder holder dog ikke investorerne tilbage. I stedet ser de det faktum, at der tidligere har været minedrift for positivt, da der allerede er etableret infrastruktur omkring minen.

Det fremgår ikke af pressemeddelelsen, hvornår guldminen forventes at genåbne.

KNR har forsøgt at få fat på Greenland Venture for at få en kommentar, men det har ikke været muligt.