Naleraq vil sende opsplitning af kommuner til folkevalg

Flere kommuner er blevet et emne i valgkampen. Nunatta Qitornai har allerede meldt ud, at partiet ønsker en opdeling af kommunerne.
Pele Broberg er kandidat til både Inatsisartut og til kommunalvalget i Kommuneqarfik Sermersooq. Jens Napaattooq stiller op til kommunalvalget i Avannaata Kommunia.
15. marts 2021 13:38

Nu melder Naleraq sig også ind i det kor, der vil have opdelt storkommunerne efter valget 6. juni. 

Nunatta Qitornai har allerede meldt ud, at partiet vil have genindført de gamle 18 kommuner - og Naleraq har også en plan, siger Pele Broberg, der er kandidat til både Inatsisartut og kommunalbestyrelsen i Kommuneqarfik Sermersooq. 

- Vi har to eksempler allerede nu. Det er Kommuneqarfik Sermersooq og Avannaata Kommunia, der skal splittes op, siger Pele Broberg.

LÆS OGSÅ Nunatta Qitornai: Del kommunerne op igen

Og det skal afgøres ved en folkeafstemning, mener Naleraq. 

I 2009 trådte en ny kommunalreform i kraft. 

Med den blev 18 kommuner til fire.

Senere blev Qaaasuitsup Kommunia så delt i to, og i dag er der fem kommuner i Grønland.

- Vi skal have undersøgt, hvad konsekvenserne er, ganske som da man opdelte Qaasuitsup Kommunia. På den måde bliver det befolkningen i den enkelte kommune, der præcist skal vide, hvad de stemmer om igen.

Sermersooq splittes i øst og vest

Hvis det lykkes at lave en folkeafstemning, og der viser sig at være stemmer for at dele Sermersooq og Avannaata op, vil den kommune, som Pele Broberg selv stiller op til valg i, blive delt midt over.

- I Sermersooq foreslår vi en opdeling i øst og vest. Vi har jo set, hvordan man kommunalt har misrøgtet østafdelingen, siger han.

LÆS OGSÅ Overblik: Her er (nogle) af de sager, som Naleraq går til valg på 

En af grundene til, at kommunerne blev samlet til fire store kommuner, var at sikre god service på den billigste måde.

- Man har altså ikke sparet de penge. Man har beholdt alle udgifter bundet med de gamle kommuner. Og det er derfor, vi siger, at det eneste, man mistede ved kommunesammenlægningerne, har været nærdemokratiet, siger Pele Broberg.

De to tidligere siumutter og nu Naleraq-profiler, Hans Enoksen og Jens Napaattooq, var med til at forme kommununalreformen i 2009. Men man skal ikke være for fin til at erkende fejlen, siger Pele Broberg.

- Hvis man har været med til at begå en fejl, så behøver man ikke til tid og evighed blive ved med at begå det. Vi er ikke bange for at lave en ny vurdering af de ting, man har været med til at beslutte, siger han. 

Sermersooq-borgmester er helt uenig

Også Nunatta Qitornai har et forslag om at dele kommunerne til mindre enheder. Partiet mener, at storkommunerne har fejlet, og ligesom Naleraq mener partiet, at nærdemokratiet lider.

Den nuværende borgmester i Kommunearfik Sermersooq, Charlotte Ludvigsen (IA), er bare slet ikke enig.

- Jeg mener, at kommunernes større byer har taget et ansvar for byerne og bygderne, og på den måde bliver vi ved med at styrke demokratiet. Vi har givet større ansvar, fordi befolkningen føler, at beslutninger bliver taget langt væk fra dem, siger hun.

Hun peger på, at kommunalbestyrelsen har udarbejdet en borgerinddragelsesstrategi.

- Og den skal sikre, at alle borgere i vores kommune føler sig inddraget og hørt. Vi har givet et større mandat og ansvar til områdeledere i Paamiut og Tasiilaq. Vi i kommunen arbejder hele tiden på at tilpasse os, fordi det også er vigtigt for os, at borgere føler sig værdsat, siger Charlotte Ludvigsen.