Naleraq vil forhandle om bloktilskud efter selvstændighed
- Der står ikke, at den økonomiske støtte bliver frataget. Det står der ikke.
Sådan sagde Pele Broberg fra Partii Naleraq under KNR’s dansksprogede TV-debat om selvstændighed onsdag aften.
Her henviste han til Selvstyrelovens bemærkninger om bloktilskuddet på spørgsmålet om, hvor partiet vil finde 4,8 mia. kroner, hvis Grønland bliver selvstændig.
LÆS OGSÅ Danmark er ikke den eneste mulighed
Beløbet svarer ifølge den danske statsminister til knap 3,8 mia. kr. om året i bloktilskud plus statens udgifter til Danmarks ansvarsområder i Grønland på cirka én mia. kr. om året.
Bidrag, som Lars Løkke Rasmussen ved flere lejligheder, bl.a. i Folketinget i januar i år, har meddelt, ikke vil fortsætte, hvis Grønland bliver selvstændigt:
- For det andet kan jeg ikke se en situation for mig, hvor statens tilskud eller opgaveløsning fortsætter i en længere periode efter Grønlands selvstændighed, sagde statsministeren.
Broberg: Åbning i Selvstyreloven
Direkte adspurgt under debatten understregede Broberg, at ”selvstændighed drejer sig i allerhøjeste grad om at betale egne regninger”. Men om statsministerens udmelding, sagde Naleraq-kandidaten:
- Det er det, man kalder skræmmekampagne.
Demokraterne og IA mener, at Partii Naleraqs økonomiske politik stikker ’blår i øjnene’ på befolkningen og vil ifølge Sara Olsvig (IA) udsætte Grønland for et ’socialt eksperiment’.
Økonomiske relationer mellem Grønland og staten
Selvstyrelovens bemærkninger afsnit 5.3.1:
- Hvis statens tilskud til Grønlands Selvstyre reduceres til nul kroner, indledes der forhandlinger mellem Naalakker-suisut og regeringen om de fremtidige økonomiske relationer mellem selvstyret og staten (...). Ingen af parterne er forpligtet på et bestemt forhandlingsresultat.
Selvstyrelovens bemærkninger til § 21 om selvstændighed:
- Der indledes forhandlinger med henblik på gennemførelse af selvstændighed for Grønland, hvis det grønlandske folk træffer beslutning om selvstændighed.
Men selv om Grønland kan spare og finde andre indtægter i form af fx eksport af vand, tilskud fra EU og råstoffer, påpeger Pele Broberg, må den økonomiske støtte fra Danmark blive op til forhandling ved grønlandsk selvstændighed.
– Der er selvfølgelig en hel del besparelsesmuligheder. Men før vi begynder at tale om besparelsesmuligheder, så lad os begynde at tale om, hvad der står i selvstyreloven, sagde Naleraq-kandidaten.
Forhandlinger ved nul kroner i bloktilskud
Ifølge bemærkningerne til Selvstyreloven kan Grønland og Danmark indlede forhandlinger om det danske bloktilskud, hvis tilskuddet i forvejen er reduceret til nul kroner - for eksempel som følge af råstofindtægter.
I det tilfælde er ingen af parterne ’forpligtet på et bestemt forhandlingsresultat”, står der i bemærkningerne.
I bemærkningerne til paragraf 21 om selvstændighed i Selvstyreloven står, at 'der indledes forhandlinger med henblik på gennemførelse af selvstændighed for Grønland, hvis det grønlandske folk træffer beslutning om selvstændighed'.
LÆS OGSÅ Finanslov illustrerer afhængighed af bloktilskud
Dermed er det op til politisk forhandling, om bloktilskuddet fortsætter, hvis Grønland bliver selvstændig, mener Broberg.
Dog sætter partiet ikke sin lid til, at bloktilskuddet vil fortsætte efter en løsrivelse fra rigsfællesskabet.
- Nej, det er ikke noget, vi satser på, sagde han.