Naleraq gør sig klar til forhandlinger

Naleraq kan danne et snævert flertal sammen med Inuit Ataqatitii. Partiet har gode forhåbninger, når det gælder forhandlingerne.
Hans Enoksen sammen med Mute B. Egede, der er formand for Inuit Ataqatigiit. Foto © : Scanpix

Det blev næppe til en fuld nattesøvn for Hans Enoksen, der er formand for Naleraq i nat. 

Partiet fik 12 procent af alle stemmerne - helt præcis 3.249 stemmer - til Inatsisartut og fire mandater i Inatsisartut.

Og det gør Naleraq interessante, for Inuit Ataqatigiit skal finde partnere til en koalition. 

IA fik 12 mandater. Hvis man skal danne et flertal i Inatsisartut skal en koalition have 16 mandater - og 12 plus fire er lig med 16.

Så nu er Naleraq klar til forhandlinger, som partiet regner med at blive indkaldt til af Inuit Ataqatigiit.

- Lige nu er der ingen forhandlinger endnu, men vi er begyndt at drøfte de kommende forhandlinger internt i vores parti, siger Hans Enoksen til KNR.

Naleraq eneste officielle krav til forhandlingerne er, at skal foregå 'ordentligt', siger han.

LÆS OGSÅ De får en plads i Inatsisartut

Hans Enoksen ønsker dog ikke at uddybe, hvad partiet vil kræve for at indgå i et samarbejde, da forhandlingerne er ikke startet endnu. 

- Det kan jeg ikke sige noget om nu. Vi skal først indkalde hovedbestyrelsen til møde, om hvad vi har som fundament, når vi bliver indkaldt. Partiet har en hovedbestyrelse, og vi skal arbejde ud fra, hvad det beslutter, vi skal arbejde for, siger Hans Enoksen.

 

Foto © : valg.gl

 

Én ting vil Naleraq og Inuit Ataqatigiit i hver fald kunne blive enige om: Og det er et nej til mineprojektet ved Kuannersuit i Sydgrønland. 

Det vurderer Rasmus Leander, der er samfundsforsker ved Ilisimatusarfik.

- Kvanefjeldet har fyldt meget i kampagnen. Her har IA haft en meget markant profil. Ud over inatsisartutvalget er de lykkedes med at vinde kommunalvalget i Sydgrønland. Det peger også på, at Kvanefjeldet har en stor betydning, siger han.

Han ser flere muligheder for regeringsdannelse, men finder det lige nu mest sandsynligt, at IA går sammen med netop Naleraq om at danne regering. 

Naleraq har fået tredjeflest stemmer ved valget til Inatsisartut.

Hvis IA lykkes med at danne regering, vil det være blot anden gang siden 1979, at Siumut ikke står i spidsen for Naalakkersuisut. Det var også tilfældet fra 2009 til 2013, hvor IA ledede regeringen.