Nakuusas børneråd vil have fokus på sundhed og trivsel

Børn efterlyser væresteder og voksne på gaden om natten, indsatser mod mobning og bedre muligheder for at dyrke sport.
Det er desværre langt fra alle børn, der er så glade som disse.
Sundhed og trivsel, som er overskriften på anbefalingerne, er også overskriften for mål nummer tre i FNs 2030 bæredygtighedsmål. Arkivfoto Foto © : Børnepanelet
19. marts 2019 09:07

I dag tirsdag fortæller Nakuusas børneråd politikere og fagfolk hvordan de bør forbedre børns vilkår.

I januar mødtes landets børneråd og forfattede en resolution med fire anbefalinger til forbedre sundhed og trivsel for børn i hele landet.

Børnerådene anbefaler, at der skal laves en seriøs indsats overfor mobning, der skal sikres væresteder for børn, der går ude om natten, der skal oprettes Natteravne på hele kysten, altså grupper af voksne, der kan skabe tryghed om natten, og så skal der være gode steder til at dyrke sport i byer og bygder.

LÆS OGSÅ Nakuusa holder topmøde i Ilulissat

Projektleder i Nakuusa, Najaaraq Møller fortæller, at det var overraskende og positivt at de unge er bevidste om at sundhed og trivsel handler om mere end bare sport og sygdomme.

Det viser, at børn og unge er meget bevidste om, hvad de har brug for, for at få en god hverdag, men det er også et wake-up call til voksne om, at der faktisk er noget at hente, hvis man lytter til børn og unge, siger Najaaraq Møller.

- De voksne skal være bedre til lytte efter hvad de unge har brug for i deres hverdag. For de går rundt med tanker og følelser, som de voksne til dagligt ikke lægger mærke til, tilføjer hun.

LÆS OGSÅ Nakuusa lancerer ny kampagne mod seksuelle overgreb

Tirsdag bliver anbefalingerne overrakt til Formanden for Naalakkersuisut, flere andre medlemmer af Naalakkersuisut, til Inatsisartuts formand og kommunernes borgmestre.

Tidligere har politikere blot taget anbefalinger fra børn til efterretning. Men Najaaraq Møller mener, at hele forarbejdet og den konkrete resolution denne gang vil få politikerne til at tage anbefalingerne alvorligt.

Sundhed og trivsel, som er overskriften på anbefalingerne, er også overskriften for mål nummer tre i FNs 2030 bæredygtighedsmål.