Nabostrid i Qeqqata Kommunia

Uenigheden mellem borgerne i Sisimiut og Maniitsoq er kommet i lys lue. Men det rokker ikke ved kommunalbestyrelsens beslutning om at hæve kommuneskatten i 2012.
Skrevet af Noah Mølgaard
08. december 2011 08:29

Borgere i Maniitsoq og i de nærliggende bygder har lavet en underskriftsindsamling. Det er i protest imod forhøjelsen af kommuneskatten for at financiere udvidelsen af havnen i Sisimiut. De føler at kommunalbestyrelsen har truffet en beslutning hen over hovedet på borgerne.

Der er indsamlet 234 underskrifter i Maniitsoq og i de nærliggende bygder. Samtidig har borgere i Sisimiut lavet en anden underskriftsindsamling med overskriften: "Skal vi bare acceptere reaktionen fra borgerne i Maniitsoq?". 437 borgere i Sisimiut har skrevet under. Det fremgår i dagsordenen i det ekstraordinære kommunalbestyrelsesmøde i Qeqqata Kommunia i dag.

Borgmester Herman Berthelsen afviser beskyldningen om at der er truffet en beslutning hen over hovedet på vælgerne. Og henviser til en høring om kommuneplanen, der blev gennemført i Sisimiut og Maniitsoq.

- Det blev meddelt under borgermøderne i både Maniitsoq og Sisimiut og disses bygder, at kommunen i den nærmeste fremtid ikke kan undgå at bevilge udvidelse af den meget trængte havn, skriver Herman Berthelsen i sin redegørelse til kommunalbestyrelsen.

Sisimiut havn bliver udvidet for at sikre at den midtgrønlandske by kan få del af sidegevinsterne i oliejagten. Canadiske Husky Energy har planer om at foretage prøveboringer i 2013. Men Sisimiut havn er i dag for lille til større aktivitet.

Kommunalbestyrelsen vil lave bedre borgerinformation i fremtiden.