Karl Tobiassen er 57 år og hovedbestyrelsesmedlem i KNAPK Foto: KNR

Naalakkersuisuts nye mand kom som stedfortræder - og nu sidder han på en af de tungeste poster

Karl Tobiassen skal være naalakkersuisoq for første gang. Og det er ikke et hvilket som helst ministerkontor, han har sat sig i.

Karl Tobiassen (Siumut) fra Qaarsut fik 111 stemmer ved valget til Inatsisartut for præcis et år siden. Det rakte ikke til en plads i Inatsisartut – men hans navn kom til at stå øverst på stedfortræderlisten. 

Men så skete der noget. Qarsoq Høegh-Dam, der havde 796 stemmer med sig trak sig på grund af en gammel hashsag, der endte med en bøde. Han forventede ikke, at parlamentet ville godkende ham som egnet til Inatsisartut. 

Og så fik Karl Tobiassen hans stol i salen. Og i går blev det 57-årige hovedbestyrelsesmedlem i KNAPK udnævnt til naalakkersuisoq for fangst og fiskeri. En meget betydningsfuld post med meget udskiftning.

Fakta om den nye koalition
 

Siumut og IA har nu et flertal i Inatsisartut med 22 ud af 31 pladser.

De to partier har siddet i koalition sammen tidligere. Det var i 2016-2018. Naleraq var også med.

I 2021 var der valg. Naleraq og IA gik i koalition og satte sig på 16 af de 31 pladser. Atassut var støtteparti.

Ataasut trak sig i november sidste år. Naleraq blev smidt ud i mandags. Forskellene mellem de to partier var blevet for store. 

Nu får Siumut fire pladser i Naalakkersuisut. Derudover er Kim Kielsen blevet formand for Inatsisartut. 
 

- Når jeg påtager mig et ansvar, tager jeg det seriøst. Jeg er engageret og det ved folk godt, siger Karl Tobiassen.

- Jeg får ansvaret for store opgaver. Jeg vil gøre mit bedste for at lette vilkårene for fiskerne og fangerne. 

Fangerne i yderdistrikterne

Og han får travlt. Fiskeriloven skal være færdig indenfor tre år, og den er allerede forsinket. I den nye koalitionsaftale mellem Siumut og Inuit Ataqatigiit står der, at ”fiskeriloven skal blive færdig i tæt samarbejde med både fiskeriet selv og befolkningen.”

 

LÆS OGSÅ Overblik: Her er det nye Naalakkersuisut

Fiskerikommissionen har allerede lavet en betænkning med en række anbefalinger til den nye lov. Den skal være med til at modernisere fiskeriet og skabe et bæredygtigt fiskeri. Og så skal hellefiskekvoterne fremover harmonere med Naturinstituttets anbefalinger, hvis det står til kommissionen. For hvis den nuværende udvikling fortsætter, vil der ifølge Fiskerikommissionen være færre fisk at fange og dermed færre penge at fiske op til fiskerne i fremtiden.

Så der er rigeligt at gå i gang med for den nye naalakkersuisoq. Men han har også andre planer.

- Fangerne i yderdistrikterne lever kun af deres fangst. De får ingen offentlig understøttelse. De skal have det lettere – og det er en stor opgave, siger Karl Tobiassen. 

Ældre og uafhængighed

Siumut har fået fire naalakkersuisut i den nye koalition. Erik Jensen er naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur og viceformand for Naalakkersuisut.

Jess Svane er naalakkersuisoq for sociale anliggender og arbejdsmarked, og Vivian Motzfeldt er ny naalakkersuisoq for udenrigsanliggender, erhverv og handel. 

Jess Svane har tidligere været naalakkersuisoq for erhverv, energi og forskning og borgmester i Qasigiannguit og Qaasuitsup Kommunia. 

LÆS OGSÅ Tre sager der skabte sprækker mellem IA og Naleraq

Han vil især arbejde for de ældre, siger han til KNR.

- Der har været meget fokus på ældreområdet allerede, og det er også der, jeg forventer at fokusere. Men der er også socialområdet, siger han.

Vivian Motzfeldt er tidligere formand for Inatsisartut, og hun har også tidligere været naalakkersuisoq for udenrigsanliggender.

- Der er meget lidt uafhængighed i udenrigsmyndigheden sammen med staten, siger hun. 

- Det skal vi øge. Vi skal styrke vores uafhængighed gennem debat. 
 Giv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl