Naalakkersuisut: Uacceptabelt at folk bor i kolde lejligheder

Den politisk ansvarlige erkender, at det er uacceptable forhold, som beboerne i 53 lejemål i Aasiaat lever under. Selvstyret sender derfor nu et teknikerhold i byen.
Skrevet af Mads Lynge
16. marts 2012 07:41

Naalakkersuisuq for boliger Jens B. Frederiksen reagerer nu på nødråbet fra frustrerede borgere i Aasiaat, hvorfra man de seneste dag har kunnet høre om børn, der bliver ved med at lægge sig syge, iskolde bade og lave temperaturer i en række Selvstyre-lejemål.

- Der er flere ting omkring den her sag. For det første, så er det naturligvis ikke acceptabelt, at der bor folk i lejligheder, hvis der er ned til 12 graders varme i det. Det umiddelbare vi så gør, det er, at vi sender nogle teknikere op til Aasiaat, som skal gå ind og se på om der kan laves en umiddelbar løsning i de kommende dage for at afhjælpe problemet, siger naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Jens B. Frederiksen, der fortæller, at han først de seneste dage er blevet opmærksom på forholdene i Aasiaat.

I går lød det fra boligselskabet INI, at lejerne af de INI-administrerede boliger i det meste af en bydel i Aasiaat indtil videre måtte finde sig i, at de hverken havde varmt vand eller varme i radiatorerne, da den pågældende boligafdeling ikke havde penge til at udskifte varmeanlægget. Derfor blev ansvaret sendt videre til ejerne i Selvstyret.

- På finansloven for 2012 har vi afsat penge til renovering, og de er de omhandlede boliger udpeget i et pilotprojekt til at få lavet en renovering, sådan så vi kan komme i gang med hele vores renoveringsstrategi, siger Jens B. Frederiksen i dag.

Hvis undersøgelserne viser, at det kan betale sig at renovere boligerne i den Aasiaat-bydel, hvor beboerne i nu over to måneder har været uden varmt vand og varme, så vil boligerne allerede i år gennemgå en gennemgribende renovering, siger Jens B. Frederiksen.

Men samtidig understreger naalakkersuisoq for boliger, at kvaliteten på boligerne og husleje hænger uløseligt sammen.

- For mig at se, så er der ikke nogen andre løsninger end, at man får et kostægte huslejeniveau, sådan så vi fremadrettet, når vi har foretaget vores renoveringer, at vi så får afsat penge nok til, at køre løbende vedligehold på det, siger naalakkersuisoq for boliger og infrastruktur, Jens B. Frederiksen.