Naalakkersuisut tager første skridt mod uran-forbud

Står det til Naalakkersuisut, skal al undersøgelse, efterforskning og udnyttelse af uran være forbudt. Det står klart med et nyt lovforslag.
For eksempel malmen i Kuannersuit indeholder omkring 300 ppm (milliontedele) uran og 800 ppm thorium.  Foto © : KNR / Malik Brøns
Skrevet af Malik Brøns
05. juli 2021 15:51

Fremover må man hverken lede efter uran eller udvinde det i Grønland. I hvert fald ikke, hvis det står til Naalakkersuisut, der netop har sendt et lovforslag om uran og minedrift i høring.

Med lovforslaget lægger Naalakkersuisut op til at forbyde både forundersøgelse, efterforskning og udbyttelse af uran. Politikerne har dog været nødt til at indsætte en såkaldt "bagatelgrænse". 

Der står nemlig også i forslaget, at hvis forundersøgelse, efterforskning eller udnyttelse er rettet mod andet end uran, så gælder forbuddet ikke, hvis det gennemsnitlige indhold af uran er under 100 ppm (parts per million / milliontedele). Hvilket svarer til 100 gram per ton.

For eksempel malmen i Kuannersuit indeholder omkring 300 ppm (milliontedele) uran og 800 ppm thorium. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisoq for råstoffer: Ja til minedrift men nej til uran og Kuannersuit

Det betyder altså, at Naalakkersuisut vil sætte en smertegrænse for, hvor meget uran der må tages op.

Desuden lægger Naalakkersuisut op til, at politikerne skal kunne tilbagekalde enhver tilladelse til forundersøgelser, efterforskning og udnyttelse af mineralske råstoffer, hvis man ikke lever op til de nye regler. 

Og hvis en virksomhed ikke kan overholde loven, vil der - hvis loven bliver vedtaget - blive langet bøder ud til virksomhederne.

- Det er Grønlands Selvstyre, der har ejendomsretten over den grønlandske undergrund og de grønlandske mineralressourcer, og det må derfor også være op til den grønlandske befolkning at afgøre, hvordan de grønlandske naturressourcer bedst udnyttes, står der i udkastet.

- Naalakkersuisut ønsker på den baggrund med dette forslag at supplere råstofloven, med henblik på at der ved lov indføres en nultolerancepolitik over for uran. Forslaget skal gennemføre Naalakkersuisuts principbeslutning om, at Grønland ikke skal være uranproducerende eller uransælgende.

Derudover vil politikerne også give sig selv endnu en mulighed. Lovforslaget lægger nemlig op til, at det skal stå dem frit for, at lave forbud mod andre radioaktive stoffer. 

Kuannersuit og valg til Inatsisartut

Uran har været det store emne op til valget til Inatsisartut og kommunalvalget.

Det eskalerede, da den tidligere koalition med Siumut, Demokraatit og Nunatta Qitornai satte det omdiskuterede mineprojekt ved Kuannersuit i høring.

Det var et stort skridt for selskabet Greenland Minerals, som står bag projektet. Mineselskabet vil gerne udvinde sjældne jordarter med uran som biprodukt. Nærmere bestemt omkring 500 tons uran om året.

Men pludselig ville en del af Siumuts medlemmer have høringen udsat. Befolkningen ved ikke nok om projektet, lød det fra næstformand i partiet, Vivian Motzfeldt, selvom Siumut er for mineprojektet.

LÆS OGSÅ Uran-selskab stopper efterforskning

Det gjorde koalitionspartiet Demokraatit sure. For dem var det et brud på deres koalitionsaftale. Derfor smækkede partiet med døren og forlod koalitionen med Siumut og Nunatta Qitornai. Tilbage stod Kim Kielsen (S) og Vittus Qujaukitsoq (NQ) pludselig i en mindretalsregering.

Det satte gang i valg-spekulationerne, hvorefter et enigt Inatsisartut stemte for et ekstraordinært valg. Her vandt Inuit Ataqatigiit stort 6. april til Inatsisartut-valget.

Inuit Ataqatigiit førte blandt andet valgkampen på at stoppe mineprojektet ved Kuannersuit.

Og nu ser det altså sort ud for Greenland Minerals', som formentlig kan se frem til et uran-forbud.

Det franske Orano har allerede stoppet deres efterforskning af uran i Grønland. Det er sket, efter at Inuit Ataqatigiit kom til magten.