Naalakkersuisut skaber forvirring om olieudvinding i Kina

Olie eller ej? Naalakkersuisut er tilsyneladende ikke helt enige om planerne for olieudvinding her i landet.
Foto: Tanny Por
Skrevet af Thomas Munk Veirum
03. november 2017 11:45

Fire medlemmer af Naalakkersuisut besøger i øjeblikket Kina, og det har international bevågenhed. Nyhedsbureuaet Reuters talte således med naalakkersuisoq for råstoffer, Múte B. Egede til Grønlandsdagen på den danske ambassade tirsdag.

Her fortalte Egede til nyhedsbureauet, at Grønland vil udbyde olie- og gaskoncessioner på vestkysten i 2018. Udbudsrunden skal ifølge Egede være åben for alle, og Naalakkersuisut vil vælge de bedste bud.

LÆS OGSÅ Det meste af Naalakkersuisut er rejst til udlandet

Egede understregede overfor Reuters, at de estimerede ressourcer i undergrunden ud for Vestkysten svarer til omkring 17 millarder tønder olie.

Enoksen undsiger planer

Planerne om en udbudsrunde på olie- og gaskoncessioner blev dog tidligere på dagen modsagt af et andet medlem af Naalakkersusiut - naalakkersuisoq for erhverv, arbejdsmarked, handel og energi, Hans Enoksen.

Til et pressemøde sagde Hans Enoksen, at Grønland ikke har planer om at udbyde flere olie- og gaskoncessioner, fordi Grønland fokuserer på vedvarende energi.

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut sender kvartet på charmeoffensiv i Kina

Reuters skriver, at det ikke var muligt at finde ud af, hvorfor de to ministre gav modsatrettede informationer, og en presseofficer fra den danske ambassade kunne heller ikke udrede forvirringen.

Det har ikke været muligt for KNR at få en kommentar til de forskellige meldinger fra de to ministre.