Naalakkersuisut sender kvartet på charmeoffensiv i Kina

Den kinesiske regering har inviteret Kim Kielsen på officielt besøg i næste uge, og han tager det tunge kavaleri med sig.
Foto © : KNR
Skrevet af Kenneth Elkjær
27. oktober 2017 06:54

Uge 44 er mødefri i Inatsisartut, men det betyder ikke, at der bliver holdt ferie. Ihvertfald ikke for naalakkersuisoq Hans Enoksen, Karl Kristian Kruse og Múte Borup Egede. De skal alle med deres chef, Kim Kielsen, på en charmeoffensiv i Kina med afgang lørdag aften fra København. 

Formanden for Naalakkersuisut, Kim Kielsen, er personligt inviteret af den kinesiske regering via den kinesiske ambassade i København, oplyste formandens departement ved en orientering til pressen torsdag eftermiddag. 

Den grønlandske delegation tæller i alt 25 personer, som indbefatter alt fra politikere, embedsmænd og repræsentanter fra det grønlandske erhvervsliv. 

De skal forsøge at skabe kontakter og aftaler med hjem til Grønland. Delegationen tæller blandt andet Kalaallit Airports, der skal gøre opmærksom på sig selv overfor kinesiske banker og anlægsvirksomheder, som man kunne forestille sig ville byde ind på opgaverne, når finansieringen og byggeriet af de nye lufthavne sendes i udbud. 

LÆS OGSÅ Royal Greenland vil sælge stenbiderkroppe til Kina og Rusland

Derudover er Kina-turens store fokusområde fisk med Royal Greenland, Polar Seafood og de ansvarlige politikere som de store trækplastre. Netop fisk fylder da også en stor del i det officielle program.

Onsdag - på turens tredjedag - rejser naalakkersuisoq for fisk og naalakkersuisoq for erhverv, Karl Kristian Kruse og Hans Enoksen, med Kim Kielsen til havnebyen Qingdao, hvor de først skal til reception arrangeret i samarbejde med Royal Greenland og Polar Seafood. Torsdag står der fiskerimesse i programmet, inden turen går til et lokalt marked. 

LÆS OGSÅ Løkke frygtede Kina og USA i Grønland på samme tid

Fredag er sidste dag i havnebyen QIngdao. Her skal de tre medlemmer af naalakkersuisut på virksomhedsbesøg hos China Starfish, som er samarbejdspartner med Polar Seafood og Royal Greenland i Kina. 

I mellemtiden skal naalakkersuisoq for råstoffer holde møder med aktører indenfor råstofindustrien i Beijing. Der vil blandt andet blive afholdt et råstofseminar på den danske ambassade i den kinesiske hovedstad. 

Fredag mødes delegationen igen i Beijing, og lørdag går turen tilbage til København.