Naalakkersuisut sender arbejdet ud af landet

Forleden annoncerede naalakkersuisut, at man ville udsende byggeriet af 81 boliger i Qinngorput i hovedentreprise. Helt skud ved siden af mener Nusuka. Derved minimerer man antallet af grønlandske virksomheder, der kan deltage i entreprisen.
Foto © : KNR
Skrevet af Peter Troelsen
30. januar 2013 07:19

I en tid med høj arbejdsløshed og en eklatant mangel på praktikpladser kan det virke underligt, at man fra naalakkersuisuts side vælger hovedentreprise af byggerierne i stedet for at vælge fagentreprise. Sidstnævnte udbudsform ville i hvert fald muliggøre det for en relativ lang række grønlandske virksomheder at deltage, imens hovedentrepriseformen mest af alt favoriserer store firmaer, og dem er der ikke mange af her i landet.

-Hovedentreprise vil med garanti medføre, at de fleste ansatte til opgaven vil komme udefra. Dette vil ikke gavne landets situation, hverken arbejdsmæssigt samt angående mangel på praktikpladser og er ikke til gavn samfundsøkonomisk. Vi vil fra Nusukas side på det kraftigste opfordre naalakkersuisut til at gennemtænke udbudsformen igen, så denne bliver til mest mulig gavn for selskaber her i landet og for samfundet, siger Gerth Lynge, der er formand for Nusuka.

Nukusa anbefaler, at man udbyder de 81 boliger i Qinngorput i mindre fagentrepriser, fx 30 + 30 + 21. På den måde vil grønlandske firmaer have bedre muligheder for at byde ind med lokal arbejdskraft. Det vil styrke beskæftigelsessituationen i Grønland, og det vil være med til at afhjælpe det problem, der er med praktikpladser.

-På den måde vil man skabe beskæftigelse for mange entreprenører i alle fagområder, således vil der med sikkerhed skabes mange arbejdspladser samt praktikpladser. Vi håber at naalakkersuisut formanden vil leve op til sin nytårsudtalelse om, at der skabes mere aktivitet for flest muligt og være med til at ændre udbudsformen af disse boliger, fastslår Gerth Lynge.