Forsker: Naalakkersuisut risikerer at gentage kuldsejlet proces

Forsinkelser og lukkethed om arbejdet i Fiskerikommissionen hæmmer udviklingen i fiskeriet og kan i sidste ende være en gentagelse af processen omkring den sidste fiskerilov, der endte i ingenting. Det mener samfundsforsker ved Ilisimatusarfik.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
19. februar 2019 16:58

Fiskeriet er Grønlands største erhverv, og derfor er det beklageligt, at arbejdet med Fiskerikommissionen foregår uden inddragelse af erhvervet og andre partier end Siumut, Atassut, Nunatta Qitornai og Demokraatit.

LÆS OGSÅ Interne uenigheder forsinker Fiskerikommissionen

Det mener Birger Poppel, der er samfundsforsker ved Ilisimatusarfik.

- Endnu en gang ser vi, at der er processor, som er helt afgørende for vores samfund, som der ikke er åbenhed om og tilstrækkelig inddragelse i. Det kan være et problem i forhold til befolkningens tillid, siger han. 

Naalakkersuisuts og Demokraatit holdt i sidste uge møde i Ilulissat om Fiskerikommissionen. 

Intentionen på seminaret var at færdiggøre den længe ventede Fiskerikommission, som Naalakkersuisut havde lovet ville begynde sit arbejde i midten af denne måned. 

Der kom dog ingen meldinger fra parterne efter seminaret og Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Nikkulaat Jeremiassen (S), har afslået at lade sig interviewe om sagen.

Forsinkelser hæmmer erhvervet

Det får blandt andet IA til at kritisere arbejdet med Fiskerikommissionen for manglende inddragelse. Og ifølge Birger Poppel kan den manglende inddragelse af erhvervet i sidste ende spænde ben for arbejdet med en ny fiskerilov, sådan som det var tilfældet i 2017.

- Risikoen er, at du på et tidspunkt, kommer til at stå med et erhverv, der ikke føler, at de har nogle aktier i det, som man er nået frem til og som vil forsøge at kæmpe for deres interesser. Så kan du få en gentagelse af situationen, hvor du står med et forslag, som du så vil få en masse uenighed om i samfundet, siger han.

Derudover skaber det uro i erhvervet, når der gennem længere tid er usikkerhed omkring rammevilkårene.

- I fiskeriet kan der være nogle konsekvenser i forhold til de langsigtede overvejelser. Det gælder både den store og mindre flåde, hvor man vil være tilbageholdende med at træffe investeringer og større renoveringsbeslutninger.

 

LÆS OGSÅ Status på arbejdet er ikke tilfredsstillende

 

Tirsdag har KNR igen forsøgt at få en kommentar fra Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Nikkulaat Jeremiassen (S), men han ønsker stadig ikke at stille op til interview.

Han henviser istedet til en pressemeddelelse, hvor han meddeler, at det er forventningen, at et slutdokument for Fiskerikommissionen snart bliver vedtaget.