Naalakkersuisut er åben for - i samarbejde med Danmark - at undersøge adoptioner af grønlandske børn før Hjemmestyrets start.Foto: Paalu Møller/KNR

Naalakkersuisut: Måske skal gamle adoptionssager undersøges

Naalakkersuisut overvejer en redegørelse om adoptioner, der fandt sted før Hjemmestyret.

Flere hundrede grønlandske børn blev bortadopteret fra deres biologiske familier i årtierne før, hjemmestyret blev indført.

Det fremgår blandt andet af en optælling, som rektor hos Ilisimatusarfik, Gitte Adler Reimer, foretog i forbindelse med hendes ph.d.-afhandling i 2010.

Den viste, at 257 grønlandske børn blev adopteret af danske par alene fra 1964 til 1979.

I dag efterlyser flere af de nu voksne adoptivbørn indsigt i sagerne fra dengang og hjælp til at bearbejde traumer fra adoptionen hos både dem selv og deres biologiske familier.

LÆS OGSÅ Forsker og forfatter støtter Margrete: Hjælp med oplysninger om adoptioner

Og det er der forståelse for hos Naalakkersuisut.

- Naalakkersuisut har god forståelse for dette ønske. Der kan også være et ønske blandt borgere, der som barn i Grønland er blevet adopteret, om at få flere informationer og eventuelt rådgivning, oplyser Departementet for Sociale Anliggender i en mail til KNR.

Derfor vil Naalakkersuisut overveje nye skridt i sagen i samarbejde med Danmark, da tilladelser til adoptioner blev givet af den danske stat før hjemmestyrets start.

- Det overvejes aktuelt at indlede en dialog og et nærmere samarbejde med danske myndigheder om disse ønsker og eventuelle konkrete initiativer i forbindelse hermed, oplyser departementet.

Men hos den danske regering har man foreløbig ikke modtaget noget konkret ønske fra Naalakkersuisiut i sagen, oplyser Socialministeriet i Danmark. Her er man dog åben for en henvendelse fra Naalakkersuisut i sagen. 

Adoptivbørn: Giv indsigt og terapi

Sagen om bortadoptioner i 1950'erne og frem til omkring 1979 har været i fokus flere gange.

Den afdøde, danske journalist og forfatter Tine Bryld har beskrevet adoptioner fra Grønland.

Sidste år udgav den danske avis Information en stribe af grønlandske adoptivbørns fortællinger. Og senest har også KNR fortalt om Margrete Johansen, som i 1951 blev bortadopteret fra sin grønlandske mor i Ilulissat til et dansk ægtepar.

LÆS OGSÅ Adoption i 1951: Margrete blev bortadopteret for to pakker cigaretter

Både hun, folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) og Gitte Adlmer Reimer har talt for, at der bør laves en udredning på fod med den, som udkom i december om de 22 eksperiment-børn.

Derudover bør der også komme et tilbud til bortadopterede børn fra Grønland og deres familier om at søge hjælp, mener de.

På grund af valget til Inatsisartut bliver det nu op til et nyt Naalakkersuisut, hvad der skal ske i sagen.

KommentarerGiv os et tip

Send en SMS til 1717

Skriv Unnia og derefter dit tip og send sms'en til 1717.
(du kan også skrive Tip i stedet for Unnia)

Giv os dit tip på knr.gl/1717

Eller send en email 1717@knr.gl

KNR TV: TekstTV

Tjek information her:

TTV s 113 Dagligt opdaterede nyheder

TTV s 400 Flyinformation ankomst/afgang

TTV s 350 TV oversigt

TTV s 610 Radio oversigt