Forsker og forfatter støtter Margrete: Hjælp med oplysninger om adoptioner

Danmark bør hjælpe grønlandske adoptivbørn med at finde deres biologiske familier, mener Margrete Johansen, der selv blev adopteret fra Ilulissat.
Margrete Johansen blev bortadopteret til Danmark i 1951. I dag opfordrer hun til, at det bliver lettere for grønlandske adoptivbørn fra før 1979 at finde oplysninger på deres slægt. Foto © : Privat
04. januar 2021 04:59

Der bør være mere hjælp fra Danmark til grønlandske adoptivbørn, så de kan finde oplysninger på deres rødder.

Det mener Margrete Johansen, der i 1951 blev bortadopteret fra Ilulissat og bragt til Danmark af et dansk par. Det skete, mens Grønland endnu var en dansk koloni og underlagt dansk adoptionslov. 

Adoptioner i Danmark frem til 1979

Traditionelt set er adoptioner i Grønland foregået inden for familien efter traditionen med 'gavebørn' eller plejebørn.

Formen bliver formelt kaldt 'åben adoption', da barnet og det biologiske forældre har kendskab og ofte et forhold til hinanden.

I 1923 bliver den danske adoptionslov sat i kraft for Grønland. Loven baserer sig på 'lukkede adoptioner', hvor al bånd og rettigheder mellem de biologiske forældre og barnet bliver brudt.

I 1976 bliver en ny, dansk adoptionslov sat i kraft for Grønland. Den strammer reglerne for bortadoption og sænker antallet af 'lukkede adoptioner' i Grønland til et minimum.

Kilde: "Slægtskab og køn i grønlandske bysamfund - følelser af forbundethed", 2010 og Rigsombuddet i Grønland 
 

Og derfor bør den danske stat hjælpe grønlandske adoptivbørn fra dengang.

- Jeg tænker, at der skal nogle midler til. Ikke bare penge, men også noget viden og kraft fra et statsligt foretagende, siger Margrete Johansen.

Det er nødvendigt, da det ofte er et tungt arbejde at finde oplysninger, som kan lede adoptivbørnene på sporene af deres rødder. Og arbejdet skal gøres af professionelle, mener Margrete Johansen.

Det skal ikke være et eller anden frivilligt arrangement. Det bliver man slidt op af, siger hun.

Rektor: Undersøg adoptionssager til bunds

Rektor på Ilisimatusarfik og antropolog, Gitte Adler Reimer, lavede i 2010 en afhandling om slægtskab i Grønland, hvor hun undersøgte registrerede adoptioner fra 1964 til 1979.

Hun fandt 257 grønlandske børn, som blev adopteret af danske par i perioden. Men hun antager, at langt fra alle adoptioner er blevet registreret. Derfor er der behov for at grave mere i sagen.

- Jeg tænker, at der stadig er brug for mere grundig undersøgelse af sagen, siger Gitte Adler Reimer.

Hun mener, at mange grønlandske forældre ikke forstod, hvad en adoption efter den daværende danske adoptionslov indebar.

Jeg ved i hvert fald, at man ikke helt til fulde har forstået, at man for evigt har givet sit barn væk, og at man ikke har retten til at se eller fortsat have bånd til sit barn. Det, synes jeg, er tydeligt i nogle af de sager, jeg har kigget på, siger Gitte Adler Reimer.

Også forfatter Iben Mondrup er chokeret over både antallet af adoptionssager før 1979, baggrunden for dem og konsekvenserne af dem. Hun udgav i år romanen "Tabita", som handler om et dansk par, der adopterer to grønlandske børn. 

I den forbindelse researchede hun på flere adoptionssager og blev overrasket over itilgangen til adoptionerne.

- Da jeg begyndte at få kendskab til dem, blev jeg forargret, fordi det vidner om et menneskesyn, som man har haft på det tidspunkt, hvor man forestillede sig, at det at være dansker var bedre end at være grønlænder, siger Iben Mondrup.

Hun mener derfor, at det er på tide, at ønsker fra de nu voksne adoptionsbørn bliver hørt og imødekommet.

Margrete Johansen: Hellere 'tak' end 'undskyld'

For nylig undskyldte statsminister Mette Frederiksen til de seks nulevende børn fra Eksperimentet i 1951. Ifølge Margrete Johansen er en officiel undskyldning for adoptioner som hendes dog ikke afgørende.

Sådan finder du oplysninger på din slægt

Oplysninger om adoptioner indenfor Grønland kan i de fleste tilfælde findes hos Rigsombuddet i Nuuk og hos Grønlands Arkiv.

Nogle sager om adoptioner ud af Grønland vil også være at finde hos Rigsombuddet i Nuuk.

Hvis adoptivfamilien bor eller boede i Danmark, skal informationerne også søges hos Rigsarkivet i Danmark, som du finder her.

Hvis adoptionen til et dansk par er sket inden for de seneste 75 år, skal du søge om tilladelse til at se oplysningerne hos Rigsarkivet i Danmark. Find vejledningen her.

På baggrund af DR-serien "Forsvundne arvinger" har Rigsarkivet i Danmark i øvrigt lavet en særlig guide til de, der søger deres familiebånd i Grønland. Se guiden her.

Kilde: Rigsombuddet i Grønland, Rigsarkivet i Danmark

Hun så hellere, at man i Danmark viste taknemmelighed for de sager, som Grønland har givet Danmark gennem årene - heriblandt børn.

I stedet for at sige undskyld, skulle man måske hellere sige ’tak’! siger Margrete Johansen.

Folketingsmedlem Aaja Chemnitz Larsen (IA) har foreslået statsminister Mette Frederiksen, at der bliver lavet en historisk udredning af grønlandske adoptioner før 1979.

Hun mener også, at der skal være hjælp til adoptivbørnene og deres biologiske familier.

- Det kunne være juridisk rådgivning om, hvordan man får adgang til oplysninger, og hvad man så gør, når man finder ud af, hvem ens biologiske familie er, siger Aaja Chemnitz Larsen.