Naalakkersuisut hilser private fiskeriaktører i Tunu velkommen

Hvis det viser sig, at der er basis for at udvikle fiskeriet i Østgrønland, vil Naalakkersuisut åbne op for, at private selskaber kan etablere og udvikle indhandlingsmulighederne i Østgrønland.
11. marts 2015 10:42

Det skriver Naalakkersuisoq for fiskeri, Karl-Kristian Kruse som svar på et § 37-spørgsmål fra Laura Táunâjik fra Siumut.

Naalakkersuisuts plan er i første omgang at undersøge mulighederne for fiskeri på Østkysten, blandt andet gennem kystnært forsøgsfiskeri.

Derudover vil Naalakkersuisut også arbejde med at klarlægge behovet og mulighederne for støtte til modernisering og opgradering af jollerne og fiskefartøjerne et i Østgrønland, skriver Karl-Kristian Kruse.

 

Anlæg bliver muligvis genåbnet

Han peger på, at fiskeriselskabet Arctic Prime Fisheries, der er ejer af det nu lukkede indhandlingsanlæg i Kuummiut, har meldt ud, at de er åbne over for at genåbne indhandlingsanlægget, hvis der kan indhandles et sted mellem 150-200 tons hellefisk om året. Og det kræver bedre udstyr til fiskerne.

Karl-Kristian Kruse understreger i sit svar, at en handlingsplan, 'der skal fremme fiskeriet i Østgrønland ved Tasiilaq og Illoqqortoormiut med særlig henblik på indhandling og forædling' - som der står i koalitionsaftalen - ventes klar i løbet af april måned.

I et tidligere § 37-svar fra Mala Høy Kuko til Inatsisartut-medlem for Atassut Steen Lynge kan man desuden læse, at der fra privat side er planer om at opføre en fiskefabrik i Tasiilaq.