Naalakkersuisut burde tage ansvar og handle nu

Det er en meget vred og særdeles frustreret borgmester i Kommune Kujalleq, der kommer med ovenstående opfordring. Anledningen er den mildt sagt stærkt uheldige start, den nye servicekontrakts beflyvninger af Sydgrønland har haft.
Skrevet af Peter Troelsen
16. januar 2013 07:26

I en lang årrække har den efterhånden gamle helikoptertype S-61 stået for beflyvningen i Sydgrønland, og det er i mange år gået stort set uden problemer. Det modsatte er desværre tilfældet med afløseren Bell 212, der har medført et utal af forsinkelser og aflysninger af flyvninger.

Fra myndighedernes side var man hurtig til at love beboerne i landets sydligste kommune en uændret standard, når det kom til beflyvningerne til og fra området. Realiteterne har blot været anderledes. Den nye helikoptertype er mindre end den foregående, og det har betydet færre passagerer pr. afgang. Desuden er Bell 212 ikke verdens bedste til at flyve i uroligt vejr, og det har man allerede fået at mærke i Sydgrønland efter 14 dage af 2013. Vel at mærke uden at der har været orkanagtige vinde i området.

-Hvis Nuuk, Sisimiut eller Ilulissat udelukkende var blevet betjent af disse små helikoptere, der kan medtage 9 passagerer og kun mindre mængder fragt, ville der havd været en masse landspolitikere, der havde råbt om uacceptable forhold. Men når det er Sydgrønland, har der været meget få landspolitikere på banen, medens Naalakkersuisut er gået i flyverskjul bag den indgåede servicekontrakt med Air Greenland, tordner Simon Simonsen, der er godt og grundigt træt af de nye forhold.

Det er ikke første gang man med rette føler sig forfordelt i Sydgrønland. Der har også været en enorm polemik omkring en ny lufthavn i Qaqortoq, hvor man har været ualmindeligt længe om at beslutte sig, hvorvidt man skulle eller ikke skulle lave ny lufthavn i byen.

-Regionen står overfor en kommende erhvervsudvikling, som vi risikerer bliver bremset med de nuværende trafikforhold. Hvem gider investere hundrede af millioner kr. i nye erhvervstiltag indenfor råstofsektoren, hvis man hverken kan komme frem eller tilbage. Naalakkersuisut kan ikke fortsætte med at behandle Sydgrønland ringere end det øvrige land. Jeg er sikker på, at de sydgrønlandske vælgere vil huske, hvilke politikere der satsede på Sydgrønlands trafikale fremtid til det forestående valg til Inatsisartut, og hvem der ikke gjorde, lover borgmester Simon Simonsen.