Naalakkersuisut bestemmer også i erhvervslivet

Grønlandske politikere er ved at sætte sig på magten i erhvervslivet - til stor skade for landet. Det mener flere topfolk i erhvervslivet, skriver dagbladet Politiken onsdag.
05. december 2013 09:05

Baggrunden er den seneste tids omfattende uro i KNI samt en nylig debat i Inatsisartut, hvor flere toppolitikere har krævet en ' grønlandisering' af de vigtigste selskabers bestyrelser.

Det har skabt bekymring for, at der forestår en større udskiftning af professionelle udlændinge med lokale profiler.

- Lige nu frygter mange, at der kommer udrensninger på næste års generalforsamlinger i de offentligt ejede selskaber, siger en erhvervsleder som i lighed med flere andre foretrækker at være anonym, fordi emnet er følsomt.

Politiken konstaterer også, at Selvstyret er en magtfaktor i erhvervslivet. Det ejer blandt andet landets største industrigruppe, Royal Greenland, den største detailvirksomhed KNI, og det største rederi Royal Arctic Line.

Og ifølge direktøren for Grønlands Arbejdsgiverforening, Brian Buus, så har det gennem tiden skabt store problemer for de selvstyreejede selskaber, at politikerne både vil blæse og have mel i munden.

- Man vil gerne have fri konkurrence og liberalisering på flere områder, men man vil også kontrollere og styre markedet. Det hænger ikke sammen, siger han.

Formanden for Air Greenland, Jens Wittrup Wilumsen siger, at det daværende Naalakkersuisut i 2009 besluttede at satse på professionelle ledelser i de offentlige selskaber.

- Og det skabte normer og transparens, og jeg var meget imponeret over den professionalisering, der blev gennemført siger han til Politiken.

Men i marts i år skiftede magten til Siumut, og nu er tonen igen en anden, konstaterer Politiken og henviser til en udtalelses fra Siumuts gruppeformand, Jens Immanuelsen.

Han sagde under en debat på efterårssamlingen: - Er det ikke tidspunktet, hvor vi fuldt ud får grønlandiseret de selvstyreejede selskaber?

Hvad han egentlig mente med det spørgsmål, har Politiken ikke kunnet få en kommentar til - hverken fra Jens Immanuelsen eller Siumut.