Naalakkersuisut ønsker ikke time-out på råstofområdet

Det danske forslag om etableringen af et nyt dansk grønlandsk statsejet selskab, der kan sættes ind i spillet om at udvinde råstoffer her i landet, møder umiddelbart en kold skulder hos naalakkersuisut.
Skrevet af Mads Lynge
21. januar 2013 16:53

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl foreslår, at et offentligt ejet selskab, med blandt andre pensionskasser og større virksomheder i ryggen, skal kunne sikre Grønland og Danmark større indflydelse på og kontrol med alle mineprojekter ved at blive partner i alle projekter.

Men Naalakkersuisut vil ikke være med. Et dansk selskab er velkomment, men på samme vilkår som alle andre, lyder det fra Kuupik V. Kleist til forslaget i dag:

- Hvis man vitterligt mener, at det offentlige Danmark og nogle fonde eller investorer skal slutte sig sammen for at danne et selskab, der skal deltage aktivt i måske kommende råstofaktiviteter i Danmark, så kan man jo gøre det. Man skal bare ikke regne med det offentlige Grønland går ind og investerer i sådan et selskab, siger formand for Naalakkersuisut Kuupik V. Kleist.

Venstre, De Konservative og Enhedslisten tager godt imod forslaget fra Dansk Folkeparti. Dermed tegner der sig et flertal uden om regeringen.

Hidtil har Enhedslisten og Dansk Folkeparti afvist, at stemme for de ændringer af udlændingelovgivningen, der er en nødvendighed for at sikre adgangen af billig udenlandsk arbejdskraft i henhold til Storskalaloven på råstofområdet, da de mener at Storskalaloven vil føre til løndumping.

Venstre og De konservative er også skeptiske overfor Storskalaloven og har foreslået en time-out i spørgsmålet. Men Naalakkersuisut ønsker ikke time-out på råstofområdet, siger Kuupik V. Kleist.

- Grønland har arbejdet for at udvikle råstofsektoren i mindst 30 år, og nu er vi ved at kunne se, at nogle af tankerne kan realiseres. Derudover skal det jo siges, at man ikke har drøftet de her spørgsmål med os. Det er en ren internt dansk diskussion, hvor vi ikke er indbudt til at være med i debatten. Dansk Folkeparti har ikke drøftet det her med os, Venstre har ikke drøftet det her med os, så det er nogle initiativer der er taget for at fremme danske interesser, siger Kuupik V. Kleist, og han fortsætter:

- Hvis dagsordenen er den, at man vil forsinke udviklingen i Grønland på grund af at man vil sikre dansk udbytte, og at man bruger den her anledning til at fremme sine egne sager i den interne danske politiske magtkamp, så synes jeg at det er uacceptabelt, og det vil jeg opponere imod, siger formand for Naalakkersuisut Kuupik V. Kleist.

WWF, Verdensnaturfondens generalsekretær Gitte Seeberg tror, at de danske investeringsmilliarder, kan hjælpe Grønland til at sikre, at udvindingen af landets råstoffer sker så miljømæssigt forsvarligt som muligt.