Naalakkersuisoq for Råstoffer er optimistisk

Grønlands råstofeventyr er gået i stå, skrev Politiken i en artikel lørdag, som Radioavisen også bragte. Men det er ikke rigtigt, siger naalakkersuisoq for Råstoffer, Jens - Erik Kirkegaard. Han er optimistisk og tror på minedrift i Grønland om to til fire år.
Skrevet af Jette Andersen
14. maj 2013 07:01

Politiken skrev lørdag en artikel, hvor flere eksperter nu afskriver et mineeventyr i Grønland. Det skulle angiveligt ske på et tidspunkt, hvor pessimismen breder sig blandt embedsmænd i Grønland, minefolk og eksperter.

Geologiprofessor på Københavns Universitet Minik Rosing, siger i artiklen, at det er mest realistisk, at der kan komme minedrift her i landet om 20-25 år.

Naalakkersuisoq for Råstoffer Jens-Erik Kirkegaard, mener det kun er mineselskaberne og efterforskerne selv, der kan afgøre, hvornår de vil i gang.

Der vil altid være nogen, der er pessimistiske overfor projekter, siger Jens-Erik Kirkegaard. Selv tror han på en minedrift om to til fire år. Det baserer han på en masse faktorer.

- Verdensudviklingen med hensyn til befolkning og nye vækstøkonomier som Kina og Indien, gør at efterspørgslen på råstoffer vil være stærkt stigende, de næste mange år. Og en analyse, jeg så fra januar måned siger at frem til 2025, regner man med at udvindingsselskaber ikke vil kunne følge med efterspørgslen på råstoffer.

En anden grund til at Jens-Erik Kirkegaard er optismistisk i forhold til minedrift i landet, er selvfølgelig også fordi der ligger ansøgninger, men også fordi Grønland har en fordel.

- Råstofferne er tæt på kyst, det vil sige at man ikke har brug for f.eks. jernbanedrift eller sejle med pramme ud til skibe. Samtidig med at man i Grønland har det man kalder rule of law, det vil sige at vi har et retsvæsen, at vi er et retssamfund og vi er et demokratisk samfund, der respekterer aftaler og kontrakter.

Isukasia-projektet med jern lidt ud for Nuuk, har søgt om tilladelse til at udvinde, Citronen Fjord med zink i Nordøstgrønland regner med at ansøge næste år, Kringlerne i Sydgrønland med de sjældne jordarter, kommer måske med en ansøgning inden sommeren er ovre, og i nærheden af Qeqertarsuatsiaat, regner man med at søge om tilladelse til at udvinde rubiner.