Naalakkersuisoq om lærermangel i Tasiilaq: Det er ikke acceptabelt

- Vi tager manglen på uddannede lærere i Tasiilaq meget alvorligt, siger naalakkersuisoq for uddannelse, Peter Olsen.
Naalakkersuisoq for uddannelse, kultur, idræt og kirke, Peter Olsen fra IA, kalder situationen omkring lærermangel i Tasiilaq for uacceptabel,
02. maj 2022 15:49

Landets naalakkersuisoq for uddannelse forholder sig nu også til den markante lærermangel, der presser rammerne på skolen i Tasiilaq.  

Her taler tallene sit tydelige sprog. 

Fra august til april har ti ud af skolens 62 lærere sagt op, og skolen står og mangler 22 uddannede lærere.

Lærermangel på Tasiilami Alivarpi
 

  • I dag er en tredjedel af de 62 lærere på Tasiilami Alivarpi timelærere.

 

  • Det vil sige, at en tredjedel ikke har taget en læreruddannelse, og så er der yderligere en tredjedel, der er fra Danmark.  

 

  • I alt mangler der 22 uddannede lærere på skolen.

Situationen ærgrer naalakkersuisoq Peter Olsen fra IA. 

- Sølvfølgelig er det ærgerligt, at vi er nået dertil, og jeg er ked at det. Det er ikke godt, det er heller ikke acceptabelt. Det er ikke noget fremskridt, det er tilbageskridt. Vi ser det og tager det meget alvorligt fra Naalakkersuisuts side, siger Peter Olsen.

Problemet med lærermangel er ikke nyt, og det er ikke kun et problem i Tasiilaq.

Derfor er Peter Olsen indstillet på at gå i dialog med landets borgmestre om at se på løsninger.

- Derfor har jeg bedt mine embedsmænd om at lave en aftale med kommunerne, så vi kan samarbejde om at løse problemerne, siger han.

Vil brede læreruddannelsen ud

Tal for skoleåret 2020-2021 viser, at der var i alt 166 timelærere i Grønland ud af en samlet lærerstab på lidt over 900. 

På Tasiilami Alivarpi er en tredjedel af skolens lærerstab ansat som timelærere. Det betyder, at de ikke har taget en læreruddannelse.

For at løse problemet med lærermangel generelt har Mitdlarak Lennert, der har forsket i skolesystemet, talt for at sætte gang i mere fjernundervisning. Og så er der et behov for bedre tjenesteboliger særligt i yderdistrikterne, mener hun.

LÆS OGSÅ Ekspert: Eleverne taber, når skolens voksne ikke kan samarbejde

Specifikt for Tasiilaq ser udvalgsformand for børn og skole i kommunen, Juaaka Lyberth, gerne, at der åbner en decentral læreruddannelse i byen. Det sagde han blandt andet i et interview med KNR i sidste uge.

Det er Grønlands Universitet, Ilisimatusarfik, der udbyder læreruddannelsen. Den kan man læse i Nuuk, men man kan også vælge at læse uddannelsen som fjernstudie. Det betyder, at man som studerende kan blive boende uden for Nuuk.

Og det er noget, som Peter Olsen hæfter sig ved.

- Der i dag mulighed for at uddanne sig til lærer uden nødvendigvis at skulle forlade sin hjemby. Jeg håber, at dem, der er interesserede, vil benytte sig af denne mulighed, siger han til KNR.

Det kræver en GUX-eksamen at blive optaget på læreruddannelsen.

Har man ikke en GUX-uddannelse, kan man godt læse en såkaldt E-GUX også uden at forlade sin hjemby. Den tager to år.