Naalakkersuisoq må i princippet gerne tildele licenser

Forsker vurderer, at det som udgangspunkt er okay, hvis en naalakkersuisoq fungerer som sagsbehandler.
Hvilken rolle spiller naalakkersuisoq for fiskeri, når der skal fordeles fiskerilicenser? Det spøgsmål er lige nu oppe til debat, efter en kontroversiel udtalelse fra den nuværende naalakkersuisoq for fiskeri. Foto © : KNR/Anton Gundersen Lihn
22. marts 2022 15:52

- Der er principielt ikke noget til hinder for, at en naalakkersuisoq sagsbehandler de sager, der falder inden for departementets myndighedsområde.

Sådan siger Anders Jørgensen, der ph.d.-studerende ved afdelingen for jura på Ilisimatusarfik.

Spørgsmålet om naalakkersuisoqs rolle som sagsbehandler er blevet aktuelt, efter at Jess Svane fra Siumut har kritiseret Aqqaluaq B. Egede (IA), der er naalakkersuisoq for fiskeri, for at mistænkeliggøre hans forgængere på posten med følgende udtalelse:

- Hvis vi kaster et blik tilbage på for eksempel de sidste 20 år, så er der rigtig mange, der er gået direkte ind til politikeren, eller som har foretaget en lille opringning til Naalakkersuisut, og vupti så blev der lynhurtigt uddelt en fiskerilicens.

Okay, hvis naalakkersuisoq sagsbehandler

Uden at forholde sig til den konkrete sag og hvilke former for licenser, der er tale om, mener Anders Jørgensen godt, at en minister må sagsbehandle. Det er altså ikke nødvendigvis ulovligt at få tildelt en licens over telefonen direkte fra naalakkersuisoq selv.

Hvad er en fiskerilicens?

En fiskerilicens er en tilladelse til at drive erhvervsfiskeri.

Alle der vil drive erhvervsfiskeri efter arter, der er reguleret gennem kvoter, skal have en licens.

Kilde: sullissivik.gl

Det afgørende er, at de gældende regler for den offentlige forvaltning overholdes, påpeger han. 

- Naalakkersuisoq er som øverste forvaltningschef for departementet underlagt de regler, der gælder for den offentlige forvaltning, siger han.

- Det gælder ikke blot myndighedsområdets regler (f.eks. fiskerilovgivningen på fiskeriområdet), men også almindelige forvaltningsretlige regler om blandt andet habilitet og grundsætningerne om saglig forvaltning, siger Anders Jørgensen.

LÆS OGSÅ Et telefonopkald var nok til at få licens ifølge Aqqaluaq B. Egede: Siumut vil have et navn frem

Selvom der ikke nødvendigvis er sket noget forkert, hvis naalakkersuisoqs har siddet med sagsbehandlingen, så forsikrer Aqqaluaq B. Egede i et svar til Jess Svane, at sagerne er blevet videregivet til embedsværket, så snart de er landet på naalakkersuisoqs bord:

- Naalakkersuisoq har videreformidlet disse henvendelser til administrationen til vejledning og sagsbehandling. Såfremt ansøgninger opfylder betingelserne for tildeling af licens, bliver ansøgerne tildelt en given licens.

Alligevel mener Jess Svane, der er medlem af Inatsisartut for Siumut, at Aqqaluaq B. Egede bør komme med en undskyldning til de tidligere naalakkersuisut:

- Aqqaluaq B. Egede insinuerer, at de har gjort noget forkert og skaber dermed mistillid til deres embedsførelse. Det bør han undskylde, siger Jess Svane.

Kommission: Beslutningerne skal væk fra politikerne

Sidste år anbefalede Fiskerikommissionen, at der bliver lavet en licensstyrelse, som skal forvalte fiskerilovgivningen og udstede kvoter og licenser.

LÆS OGSÅ Fiskerikommission: Kvoteforvaltningen skal tages ud af hænderne på politikerne

Dengang sagde formanden for Fiskerikommissionen, Jens Paulsen, at styrelsen blandt andet skal sikre, at politikerne kommer længere væk fra tildeling af licenser, så beslutningerne ikke bliver påvirket af andre hensyn:

- Det er et hensyn til armslængdeprincippet. Det er jo ikke en hemmelighed, at når det er Departementet for Fiskeri, der træffer beslutninger, så sidder der en politisk ledelse, som nødvendigvis har en indflydelse på beslutningerne, der bliver truffet. Det kan betyde, at der ikke er rent saglige baggrunde for beslutningerne, lød det fra Jens Paulsen.

 

Sagen kort:

  • På et fiskeriseminar i Ilulissat 2. marts sagde Aqqaluaq B. Egede, der er naalakkersuisoq for fiskeri (IA):
  • - Hvis vi kaster et blik tilbage på for eksempel de sidste 20 år, så er der rigtig mange, der er gået direkte ind til politikeren, eller som har foretaget en lille opringning til Naalakkersuisut, og vupti så blev der lynhurtigt uddelt en fiskerilicens.
  • Og nu er Jess Svane fra Siumut vred.
  • Han mener, at Aqqaluaq B. Egede dermed mistænkeliggør samtlige naalakkersuisut for fiskeri. Aqqaluaq B. Egede bør sige undskyld, mener han.
  • Også Demokraatit og Attasut er utilfredse – men der er flertal bag Aqqaluaq B. Egede.
  • Det er ikke nødvendigvis ulovligt at få tildelt en licens over telefonen direkte fra naalakkersuisoq selv.
  • I dag skal man selv ansøge via Sullisivik.gl. Og ifølge Aqqaluaq B. Egede er alle henvendelser i hans tid er blevet ekspederet videre til administrationen. Det bekræfter departementet over sermitsiaq.ag.
  • Departementet har ingen data på, hvor mange gange, det har behandlet ansøgninger om license fra personer, der har henvendt sig direkte til naalakkersuisoq, oplyser sermitsiaq.ag.