Et telefonopkald var nok til at få licens ifølge Aqqaluaq B. Egede: Siumut vil have et navn frem

I de sidste 20 år har det været helt normalt at få tildelt en fiskerilicens af naalakkersuisoq over telefonen. Det har Aqqaluaq B. Egede sagt ifølge Jess Svane fra Siumut.
Aqqaluaq B. Egede på fiskeriseminar i Ilulissat tildigere på måneden. Foto © : KNR / Andreas Wille
21. marts 2022 14:24

Der er ballade om Aqqaluaq B. Egede (IA), der er naalakkersuisoq for fiskeri. 

Han har nemlig sagt på et fiskeriseminar i denne måned, at i hvert fald en tidligere naalakkersuisoq har uddelt licenser over telefonen til erhvervsfiskere.

Der har altså været mindst én fisker, som har ringet og bedt om licens til at blive erhvervsfisker - og det blev fikset over telefonen af naalakkersuisoq selv.

Den slags skal man ansøge om over sullisivik.gl – og det er altså normalt ikke noget, der blot klares på en telefon med ministeren.

Mistænkeliggør tidligere ministre

Og dét falder Jess Svane fra Siumut for brystet. Han mener, at Aqqaluaq B. Egede mistænkeliggør tidligere naalakkersuisut for fiskeri. Ifølge Jess Svane har Aqqaluaq B. Egede på et fiskeriseminar 2. marts i Ilulissat sagt: 

- Hvis vi kaster et blik tilbage på for eksempel de sidste 20 år, så er der rigtig mange, der er gået direkte ind til politikeren, eller som har foretaget en lille opringning til Naalakkersuisut, og vupti så blev der lynhurtigt uddelt en fiskerilicens.

Aqqaluaq B. Egede holder fast i, at det har været ”kutyme” hos tidligere fiskeriministre. 

Flertal bag Aqqaluaq B. Egede 

Inuit Ataqatigiit har 12 pladser i Inatsisartut. 
De sidder på 16 pladser med Naleraq, der alene har fire pladser.

 

Oppositionen består af Siumut på 10 pladser, Demokraatit på tre pladser og Atassut på to.

-  Det har tidligere været kutyme, at fiskere henvendte sig direkte til Naalakkersuisoq for at få tildelt licens, siger han i et skriftligt svar til Jess Svane.

Hvilke former for licenser, der er tale om, vides ikke. 

Og så kommer han med en nuance:

- Naalakkersuisoq har videreformidlet disse henvendelser til administrationen til vejledning og sagsbehandling. Såfremt det modtagne ansøgninger opfylder betingelserne for tildeling af licens bliver ansøgerne tildelt given licens. Jeg vil ikke nævne nogle navne, men understrege at det tidligere har været kutyme.

Siumut presser Aqqaluaq B. Egede for svar

Men det er løgn, siger Jess Svane fra Siumut. 

- Indenfor de sidste 20 år er der ingen af dem, der har været udpeget som naalakkersuisut for fiskeri og fangst, der blot uden videre har udleveret licenser, siger han.

- Der er jo 11 tidligere naalakkersuisuts - er det alle sammen? Eller nogen af dem? Det har jeg spurgt ham om, siger Jess Svane til KNR. 

Mange politikere fra Siumut har nemlig siddet som naalakkersuisoq for fiskeri. Bare for at nævne enkelte navne så har Hans Enoksen, Karl Kristian Kruse, Nikkulaat Jeremiassen og Jens Immanuelsen blandt andet været naalakkersuisoq for fiskeri. 

Og nu vil Jess Svane altså have dokumentation for Aqqaluaq B. Egedes påstand og vil vide hvilke tidligere naalakkersuisut for fiskeri, der er tale om. 

Sagen får – i hvert fald lige nu – ingen politiske konsekvenser for Aqaaluaq B. Egede.

Der er nemlig stadig et flertal bag ham som naalakkersuisoq. Jess Svane vil ikke rejse en mistillid mod ham, og også Naleraq og Atassut har stadig tillid. 

- Jeg har ikke set nogen lovovertrædelser endnu. Så jeg venter på svar, siger Jess Svane. 

Demokraatits formand, Jens-Frederik Nielsen, siger:

- Naalakkersuisoq må han komme med et navn. Vi har ikke længere tillid til ham, hvis han ikke vil sige det. 

Koalitionsmakker Naleraq bakker også op:

Det vil være overraskende, hvis der kommer et mistillidsvotum. Aqqaluaq B. Egede har jo allerede kommet med en klar forklaring, siger Jens Napaattooq.