Naalakkersuisoq for kultur: Bevillingen til Nationalteateret er passende

Ifølge den nye finanslov for 2020 får Grønlands Nationalteater en million mindre i bevilling i forhold til sidste år.
Billede fra forestillingen "Angutivik", "Den grønlandske mand", som er en fælles produktion mellem Grønlands Nationalteater og det Aarhus-baserede Teater Freeze Productions. Foto © : Gerth Lyberth / Nunatta Isiginnaartitsisarfia
28. december 2019 11:53

(Rettelse 07.01.20 klokken 14:19: I artiklen fremgik det at for to år siden i 2018 fik Nationalteatret 7,4 millioner kroner i bevilling. I 2019 steg bevillingen med 2,5 millioner kroner. Til næste år får Nationalteatret 8,9 millioner kroner i bevilling. Det var ikke korrekt. Den samlede bevilling i 2018 var på cirka 10,4 millioner kroner. I 2019 var bevilligen på 9,9 millioner kroner. )

- Vi har beskåret pengene med det formål at give penge til andre kulturelle aktiviteter, siger naalakkersuisoq for kultur Ane Lone Bagger (S).

10 procent af den samlede bevilling er blevet taget fra Nunatta Isiginnaartitsisarfia i den nye finanslov. Det frustrerer teaterchef Susanne Andreasen, der sagde til KNR, at det er næsten umuligt at skære ned på noget.

Hvor meget har Nationalteatret fået i hovedbevilling?
Finanslov 2018: 7,4 mio.
Finanslov 2019: 9,9 mio.
Finanslov 2020: 8,9 mio.

Kilde: Naalakkersuisut

De har rejst en del

For to år siden i 2018 fik Nationalteatret 7,4 millioner kroner i hovedbevilling. Dertil kom tre millioner kroner yderligere fra Reservepuljen. I 2019 var bevilligen på 9,9 millioner kroner. Til næste år får Nationalteatret 8,9 millioner kroner i bevilling.

- Hvis vi tænker på 2018, så har de (Grønlands Nationalteater red.) rejst en hel del, selv om de fik færre penge, siger Ane Lone Bagger.

LÆS OGSÅ Teaterchef frustreret over udsigt til mistede millioner

Hun henviser til, at man kan søge om tilskud til forskellige kulturaktiviteter for eksempel til teater:

- Nationalteatret har også en mulighed for at søge om tilskud, siger Ane Lone Bagger. 

En teaterforestilling

Teaterchef Susanne Andreasen stiller dog spørgsmål ved teaterets eksistens i landet efter nedskæringen:

- Det føles som om, at det er en kamp. Det er kulturen, der betaler prisen. Det er simpelthen teaterproduktioner, som der er så få midler til, så vi ikke kan lave tre forestillinger i løbet af året - vi kan måske lave én, siger Susanne Andreasen.