Naalakkersuisoq: Jeg undrer mig over Naturinstituttets udmelding

Selv med en ny optælling til 3,1 millioner kroner vil Naturinstituttet efter al sandsynlighed holde fast i sin rådgivning om, at narhvaler i Østgrønland bør fredes. Det overrasker naalakkersuisoq.
Naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Aqqaluaq B. Egede, er overrasket over, at Naturinstituttet kalder det "meget usandsynligt," at en ny sommertælling af narhvaler i Østgrønland ændrer på den nuværende videnskabelige rådgivning på nul fangst. Foto © : Ane-Marie Petersen / KNR
Skrevet af Anders Dall
25. oktober 2021 13:30

Det er meget usandsynligt, at en ny sommertælling af narhvaler i Østgrønland ændrer på den nuværende videnskabelige rådgivning på nul fangst.

Sådan lød meldingen fra Naturinstituttet i et notat til Naalakkersuisut forud for sidste uges behandling af et forslag på Efterårssamlingen om en ny optælling af narhvaler i Østgrønland. 

LÆS OGSÅ Naalakkersuisut hæver kvoten for narhvaler stik imod biologernes rådgivning

Et svar, der overraskede naalakkersuisoq for fangst og fiskeri, Aqqaluaq B. Egede. 

 - Jeg er forundret over udmeldingen fra Naturinstituttet om, at det ikke ændrer på rådgivningen, selvom der pågår yderligere undersøgelser, siger Aqqaluaq B. Egede og uddyber: 

- Jeg har i Naalakkersuisut argumenteret med, at hvis der for eksempel er 100 narhvaler, skal man reservere 70 af dem til reproduktion, mens 30 af dem bliver uddelt til fangst.  

Færre narhvaler i Østgrønland

 

Ud fra en tælling i 2008 beregnede biologerne, at der var omkring 2000 narhvaler i Ittoqqortoormiit. I 2017 var tallet nede på 300.

 

I Kangerlussuaq er antallet af narhvaler faldet fra cirka 600 narhvaler i 2008 til cirka 300 i 2016. I Tasiilaq er tallet endnu lavere.

 

Naturinstituttet har beregnet, at en sommeroptælling af narhvaler i Ittoqqortoormiit, Kangerlussuaq og Tasiilaq med møder, fanger-deltagelse samt analyser koster 3.1 millioner kroner.

 

Desuden påpeger instituttet, at sådan en tælling vil kræve ekstra penge på finansloven til Naturinstituttet eller en omprioritering af planlagte aktiviteter.

 

Kilde: Afdeling for Pattedyr og Fugle på Naturinstituttet

Men det regnestykke giver ikke en bæredygtigt fangst ifølge Naturinstituttet.

- Selv hvis man har 100 narhvaler i en fjord, er det ikke nok til, at man kan have en bæredygtig fangst på dem, har Fernando Ugarte, der er afdelingschef for havpattedyr og fugle på Naturinstituttet tidligere sagt til KNR. 

Man skal nemlig ifølge afdelingschefen have en bestand på flere hundrede narhvaler for at fangsten kan være bæredygtig.

Færre narhvaler og ekstra kvote

I Østgrønland er antallet af narhvaler faldet drastisk ifølge biologerne.

For eksempel beregnede Naturinstituttet ud fra en tælling i 2008, at der var omkring 2000 narhvaler i Ittoqqortoormiit. I 2017 var tallet nede på 300.

Naturinstituttet har anbefalet at frede narhvalerne i Østgrønland. Alligevel gav Naalakkersuisut i sidste uge grønt lys til at fange yderligere 15 narhvaler i Tasiilaq og fem i Ittoqqortoormiit.

LÆS OGSÅ Politisk flertal vil sende penge til ny optælling af narhvaler

Før den ekstra kvote på fem havde fangerne en kvote på at fange 29 narhvaler ved Ittoqqortoormiit, inden året er omme. Men indtil videre er der kun fanget to narhvaler i området.

- I forbindelse med vores tildeling af ekstrakvoter i Øst- og Nordgrønland har vi ikke villet forskelsbehandle Ittoqqortoormiitfangerne, siger naalakkersuisoq for fangst og fiskeri Aqqaluaq B. Egede om at give en ekstra kvote til fangst ved Ittoqqortoormiit.

Han henviser til, at Naalakkersuisut også har givet en kvote på fangst af tyve ekstra narhvaler i Qaanaaq.

Naturinstituttet har beregnet, at en sommeroptælling af narhvaler i forvaltningsområderne Ittoqqortoormiit, Kangerlussuaq og Tasiilaq med møder, fanger-deltagelse samt analyser koster 3.1 millioner kroner.

Da forslaget om en ny optælling af narhvaler blev førstebehandlet på Efterårssamlingen, tilkendegav et flertal af partier, at de bakker op om at afsætte penge på finansloven til at lave en ny optælling.