Naalakkersuisoq fralægger sig ansvaret for anbringelser
- Jeg giver nu ansvaret videre til jer.
Det var hovedbudskabet fra naalakkersuisoq for børn og unge, Aqqaluaq B. Egede, på et pressemøde tirsdag eftermiddag med overskriften ’omsorg først’.
Pressemødet var på baggrund af de seneste ugers skriverier i pressen om blandt andet Nuuk Outdoor, der, som KNR har beskrevet tidligere, har ansvaret for akutanbragte børn i Kommuneqarfik Sermersooq, men også historien om børn, der prostituerer sig for hash i Sisimiut.
I dag er der anbragt 737 børn udenfor hjemmet og for tre år siden, altså i 2021, modtog landets kommuner til sammen 4.892 underretninger på børn- og ungeområdet.
Naalakkersuisoq Aqqaluaq B. Egede opfordrede under pressemødet os alle til at tage ansvar for, at landets børn får en god opvækst.
Den samme opfordring kom han med til erhvervslivet, der skal komme med forslag til forebyggende indsatser for at undgå anbringelser.
Nærmere kom han det ikke. I stedet fralagde han sig alt ansvar for, hvad der skal ske nu.
Tonen har ændret sig
Fra politisk side er der blevet nedsat en arbejdsgruppe. Den nedsatte han tilbage i juni måned og mere, mener han ikke, han kan gøre.
- Vi har været i dialog med døgninstitutioner siden august, er kommet med udtalelser og har nedsat en arbejdsgruppe, sagde han.
Anderledes lød det overfor KNR tilbage i juni, da han netop var tiltrådt som naalakkersuisoq og satte ord på, hvordan han ville gribe anbringelsesområdet an.
- Det må vi som politikere tage ansvar for. Hvis kommunerne skal styrkes, må vi som politikere tage stilling til det, sagde han.
Nuuk Outdoor blev ikke nævnt
Nogle af de sager, der er årsagen til dagens pressemøde, er artiklerne om Nuuk Outdoor, nævner Aqqaluaq B. Egede. Alligevel nævner han ikke direkte sagen, men taler helt overordnet om ’skriverier i pressen’.
Heller ikke da KNR spørger ham direkte:
Mener du, at sagen om Nuuk Outdoor udstiller, at anbringelsesområdet er blevet til en pengemaskine?
- Jeg er ikke socialrådgiver, og jeg kan ikke udtale mig om enkeltsager. Derfor kan jeg ikke svare på, om man har fulgt reglerne på anbringelsesområdet, eller om det her bare er en enkelt sag.
- Jeg skal ikke som naalakkersuisoq tage stilling til, om døgninstitutionerne er blevet en pengemaskine. Det må brugerne selv tage stilling til.
Hvorvidt det er børnene, der selv skal vurdere, om det er en pengemaskine, om det er forældrene eller andre, står hen i det uvisse, fordi Aqqaluaq B. Egede lukker ned for pressemødet lige efter det ene spørgsmål.