Naalakkersuisoq: Drop olympisk fiskeri

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug ser gerne, at det såkaldte olympiske fiskeri efter hellefisk snart får en ende.
Skrevet af Mads Ullerup
01. august 2012 06:38

Udmeldingen fra Ane Hansen kommer efter, at jollefiskernes kvote på hellefisk i Diskobugten slap op i lørdags.

- Vi har set på forskellige modeller, som vi gerne vil tale med organisationerne og Qaasuitsup Kommunia om. Jeg starter med at holde møde med borgmesteren i Qaasuitsup Kommunia, og så har jeg et ønske om at holde møde med organisationerne i næste uge, siger Ane Hansen.

Den 27. marts rettede KNAPK og GA henvendelse til Ane Hansen, hvor de gjorde udtryk for deres betænkeligheder ved situationen omkring det kystnære fiskeri efter hellefisk.

For tre dage siden måtte jollefiskerne indstille fiskeriet efter hellefisk i Diskobugten, da kvoten er fisket op for i år, og både Upernavik og Uummannaq står snart i samme situation.

På baggrund af det tidlige fiskestop opfordrer Naalakkersuisoq, Ane Hansen, nu jollefiskerne til at se på andre indtjeningsmuligheder for resten af året.

- Laksefiskeriet starter 1. august, og det samme gør jagten på både rensdyr og moskus, og der er rigeligt af torskekvoter til resten af året, siger Ane Hansen.

Men for at historien ikke gentager sig igen til næste år, er Ane Hansen nu åben over for at ændre reglerne omkring det olympiske fiskeri, der i år har betydet, at jollefiskernes kvote på hellefisk er fisket op på rekordtid.

- Vi har undersøgt flere forskellige muligheder for jollefiskerne, siger Ane Hansen, der eksempelvis nævner muligheden for at tildele jollefiskerne kvartalbaserede eller måske endda månedsbaserede kvoter, siger Ane Hansen.

Naalakkersuisoq for Fiskeri, Fangst og Landbrug, Ane Hansen, vil desuden tage kontakt til Grønlands Naturinstitut for at undersøge muligheden for at tildele en ekstra kvote til jollefiskerne i Diskobugten i år.