Naalakkersuisoq for børn vil først stille op til interview 100 dage efter

Det har ikke været muligt for KNR at tale med Eqaluk Høegh (IA) siden hans indsættelse som naalakkersuisoq for børn, unge og familie. Det vækker bekymring hos journalistforbundet.
- Når der er gået de første 100 dage siden indsættelsen af det nye Naalakkersuisut, vil det være muligt at få et interview med ham, skriver departementet i en mail til KNR. Foto © : Meeqqagut utaqqikatapput
12. juli 2021 09:25

100 dage fra den 23. april. Det er 1. august.

Så mange dage vil naalakkersuisoq for børn, unge og familie, Eqaluk Høegh (IA) være fri for pressens spørgsmål.

Det har departementet for børn, unge og familie i hvert fald skrevet i et skriftligt svar til KNR’s nyhedsafdeling.

Ad flere forsøg har KNR’s nyhedsafdeling forsøgt at få et interview med den nye naalakkersuisoq i hus.

Men det har ikke været muligt. Eqaluk Høegh har afvist alle forespørgsler indtil videre.

Det, KNR’s nyhedsafdeling blandt andet gerne vil spørge naalakkersuisoq om, er, hvad Eqaluk Høegh vil foreslå til Inatsisartuts efterårssamling, og hvordan han vil arbejde anderledes i forhold til det tidligere naalakkersuisut, som han flere gange har kritiseret offentligt.

LÆS OGSÅ Tidligere ministersekretær: Vi har snakket nok nu

KNR’s nyhedsafdeling sendte en forespørgsel om interview til Eqaluk Høegh 22. juni. Efter flere forsøg er det dog blevet afvist.

Senest forsøgte KNR at få en kommentar fra naalakkersuisoq for børn, unge og familie, Eqaluk Høegh, da han meddelte, at han havde fået stress. Det blev også afvist. Alligevel har han udtalt sig til Sermitsiaq.ag. 

- Når der er gået de første 100 dage siden indsættelsen af det nye Naalakkersuisut, vil det være muligt at få et interview med ham, skriver departementet i en mail til KNR.

Eqaluk Høegh har deltaget en enkelt gang i KNR's radioprogram, Nunatta Nipaa efter han blev naalakkersuisoq. 

LÆS OGSÅ Børnenes naalakkersuisoq er ramt af stress

Da koalitionen med Inuit Ataqatigiit og Naleraq blev præsenteret, lovede IA-formand og Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede ellers, at det vil føre åbent regeringsførelse.

- For koalitionen er god regeringsledelse ensbetydende med åbenhed og forståelighed. Åbenhed er nøglen til befolkningens tryghed og tiltro, står der i koalitionsaftalen mellem Inuit Ataqatigiit og Naleraq.

Men indtil videre har døren altså været lukket for offentligheden hos departementet for børn, unge og familie.

Formanden for Naalakkersuisut, Múte B. Egede vil overfor KNR ikke stille op til interview om Eqaluk Høeghs nye departement. Han henviser til Eqaluk Høegh, som altså heller ikke vil stille op. 

Eqaluk Høegh fik 649 personlige stemmer til Inatsisartut-valget.

Journalistforbund: Det er forskelsbehandling

Naalakkersuisoq for børn, unge og familie har alligevel udtalt sig til andre medier. Til Sermitsiaq.ag har Eqaluk Høegh udtalt sig ad tre omgange.

Det får kritik af formand for den grønlandske afdeling af journalistforbundet, Nina-Vivi Møller Andersen.

- Jeg synes, at det er forskelsbehandling, når han vil udtale sig til et medie, men på den anden side ikke vil lade sig blive interviewet af et andet medie. Det er ikke særlig kønt for demokratiet.

- Når man er ny naalakkersuisoq, er det vigtigt, at man tydeligt kommer frem i medierne. Hvis man ikke gør det, så vil journalisternes spørgsmål og undren hobe sig op. Derfor er det meget vigtigt, at når medierne kontakter en, at Naalakkersuisut svarer dem hurtigt.

LÆS OGSÅ Eqaluk Høegh: Mit departement skal bygges op fra bunden

Nina Vivi Møller Andersen er journalist hos Sermitsiaq.ag's webmedie. Hun har også indsigt i sine kollegaernes udfordringer med at få naalakkersuisoq Eqaluk Høegh i tale. 

- Jeg synes, at det er vigtigt at være åben, især når der er tale om et helt nyt departement for børn og unge. Jeg ved også godt, hvor svært det er for Sermitsiaq.ag, at få fat i ham. Det burde ikke tage 100 dage for at være åben.

Hun påpeger også, at det er vigtigt for demokratiet, at journalister, som arbejder for at videregive oplysninger til befolkningen, får mulighed for at få et interview med en naalakkersuisoq. Dermed kan Naalakkersuisut svare på kritiske spørgsmål, siger Nina-Vivi Møller Andersen.