Eqaluk Høegh: Mit departement skal bygges op fra bunden

Tidligere kritiker af børneområdet skal nu selv stå for ansvaret for området. Det bliver et tungt ansvar, men han ser frem til at komme i arbejdstøjet, siger han.
I 2019, blev en video med Eqaluk Høegh delt over 1000 gange på Facebook. Her kritiserede han blandt andet de folkevalgte for deres manglende håndtering af børns vilkår i Grønland. Foto © : Meeqqagut utaqqikatapput
11. maj 2021 12:40
Versionist Connie Fontain

Det yngste medlem af Naalakkersuisut Eqaluk Høegh fra Inuit Ataqatigiit skal nu stå i spidsen for et område, han har kritiseret i hårde vendinger.

Den nye naalakkersuisoq for børn, unge, familie og justits, Eqaluk Høegh erkender, at hans arbejdsområder er svære og tunge. Men blandt andet med kommunernes hjælp, går det hårde arbejde for at forbedre vilkårene for børn og unge nu i gang. Det siger han til KNR's radioprogram, Nunatta Nipaa. 

- Det er meget vigtigt, at samarbejde med kommunerne, og det er noget, som vi prioriterer aldeles højt i vores regeringsførelse.

- For, ja vi i Naalakkersuisut kan påpege en masse ting, men uden dem, der skal føre planerne ud i livet, kan vi ikke fuldføre arbejdet fyldestgørende, siger naalakkersuisoq for børn, unge, familie og justits Eqaluk Høegh.

Han erkender, at hans resort-område er enormt og at det indeholder udfordringer.

Det er nemlig et helt nyt departement, Eqaluk Høegh nu skal stå i spidsen for. Et departement, som han ved at lytte til de offentlige instanser og civile organisationer, vil bygge op fra grunden.

- Med viden skal vi bygge dette departement op fra bunden, siger Eqaluk Høegh.

Måske vækker Eqaluk Høegh genkendelse i dig.

I maj 2019 var Eqaluk Høegh ministersekretær for daværende formand for Naalakkersuisut, Siumuts Kim Kielsen. Men i en video på Facebook, som indtil i dag har haft mere end 53.000 visninger, sagde han de facto op.

Det gjorde han fordi han mente, at de folkevalgte havde omsorgssvigtet børn i en grad, at de burde retsforfølges. Nu står han så selv med det politiske ansvar for børn og unge.  

FN's konventioner bliver ikke overholdt

Blandt andet har MIO, Grønlands børnerettighedsinstitution, sidste år påpeget, at der er flere punkter i FN’s Konvention om Barnets rettigheder, som ikke bliver efterlevet her i landet.

- Lige nu er vi ved at undersøge, hvor langt vi er nået, og så kommer vurderingsarbejdet bagefter. Her vil vi selvfølgelig samarbejde tværfagligt med dem, som gerne vil være med til at løfte, men ja, det er på høje tid, at handle og blive skarpere når det gælder det område. Derfor glæder jeg mig meget til arbejdet, der kommer, siger Eqaluk Høegh.

Ifølge departementchef for hans resort-område, Julie Præst Wilche, er grænsen mellem Eqaluk Høeghs resort-områder og partikollegaens Mimi Karlsens resort-område hårfin.

Hun er nemlig naalakkersuisoq for sociale anliggender, som primært skal være politisk leder for behandlingen af offentlige ydelser. Det kan blandt andet handle om førtidspension og generel tagen hånd om udsatte voksne. Mens Eqaluk Høeghs resort-område har fokus på sagsbehandlingshjælp ud fra lov om støtte til børn og personer med handicap og menneskerettigheder.