Naaja: Vi skal have styr på arbejdernes rettigheder

I Grønland har vi et meget lille arbejdsmarked med mange forskellige faggrupper. Hvis det fortsætter i fremtiden, skal der forhandles overenskomster for helt op mod 50 fagforeninger. Det vil blive et stort administrativt kaos, og derfor vil det give god mening at se på det område.
Skrevet af Peter Troelsen
20. februar 2013 13:10

Naaja Nathanielsen, der stiller på til valget for IA, forudser store udfordringer med arbejdsmarkedsområdet i forbindelse med storskalaprojekterne, hvis ikke politikerne udviser rettidig omhu og får styr på området, inden projekterne går i gang.

-Nu er det jo ikke op til politikerne at få de forskellige fagforeninger til at slå sig sammen, det må de selv finde ud af. Det er dog et faktum, at det er sværere at forhandle for fagforeninger med få medlemmer, end det er for de større fagforeninger. Derfor tror jeg, at der vil komme en naturlig regulering på det område. Her skal både arbejdstagere og arbejdsgivere spille ind med løsningsforslag. Det vil i den sidste ende være en fordel for begge parter, hvis vi får kigget på området med nye øjne, fastslår Naaja Nathanielsen overfor knr.gl.

Når der kommer mere udenlandsk arbejdskraft til Grønland, kan man ikke være sikker på, at de fra deres hjemlande har den samme fagforeningskultur, som vi har nydt godt af i de nordiske lande i efterhånden mange år. Derfor skal der være gennemsigtige regler på området.

-Hvis alle de projekter, der i øjeblikket er i støbeskeen indenfor olie- og råstofbranchen, kommer i mål, så risikerer vi at øge arbejdsstyrken med 50 %, hvoraf langt hovedparten ikke er grønlændere eller danske for den sags skyld. Inden de kommer væltende, skal vi have reguleret området. Kan vi skrive det ind i de aftaler, der laves med firmaerne? Kan vi forlange at arbejderne organiserer sig et bestemt sted? Kan vi komme i klemme i forhold til de konventioner, der regulerer området. Disse ting skal vi hurtigst muligt have styr på, eller vil vi stå med kæmpestore udfordringer om meget kort tid, fortæller Naaja Nathanielsen.

I forbindelse med sit fokus på arbejdsmarkedsområdet stiller Naaja nathanielsen 4 spørgsmål som det nyvalgt Inatsisartut skal have stort fokus på fra starten.

1)      Skal Selvstyret også fremadrettet bruge sin tid på at forhandle mindst 50 forskellige overenskomster, eller kan det forenkles?

2)      Hvordan sikrer vi, at vi anerkender flere typer kompetencer og nedbryder faggrænserne hvor det er muligt

3)      Hvordan sikrervi at grønlandske fagforeninger også står stærkt i fremtiden

4)      Hvordan kan vi i fællesskab integrere nye arbejdere og nye virksomheder på vores arbejdsmarked, så vores aftalesystem ikke udvandes?