Naaja Nathanielsen på milliard-jagt i Danmark til nye vandkraftværker

Naalakkersuisoq for finanser har holdt møde med den dansk finansminister og private banker om 3,1 milliarder kroner.
- Det er meget nyt, nu startede vi mødet sidste uge med finansministeren og vi havde et møde med en enkelt bank, så tager vi den derfra. Det er jo gode projekter, så derfor er der også muligheder for at rejse finansiering til dem, siger naalakkersuisoq for finanser.
Skrevet af Malik Brøns
18. februar 2022 15:28

Naaja H. Nathanielsen fra Inuit Ataqatigiit blev i november ny naalakkersuisoq for finanser, efter Asii Chemnitz Narup pludselig trak sig. 

I sidste uge fik hun for første gang mulighed for at mødes med sin danske kollega, Nicolai Halby Wammen (Socialdemokratiet).

Vandkraftvæker
 

  • Et flertal i Inatsisartut har vedtaget en udvidelse af Buksefjordsværket i Nuuk og etablering af et nyt vandkraftværk, der skal forsyne Aasiaat og Qasigiannguit.
  • Dermed står andelen af grøn energi leveret af Nukissiorfiit til at stige fra 70 procent til 90 procent, når de nye vandkraftværker er færdige.
  • Vedtagelsen betyder også, at der skal findes omkring 3,1 milliarder kroner til at finansiere byggerierne. Det er penge, som man endnu ikke har på plads hos Naalakkersuisut.

- Jeg havde et fint møde med den danske finansminister. Det var jo både et hilse-på-møde, fordi jeg er ny på posten, men det var også for konkret at diskutere finansieringsmuligheder i forhold til de kommende vandkraftværker, siger Naaja H. Nathanielsen (IA), som lige er kommet tilbage fra en rejse i Danmark.

Møder med banker

Inatsisartut vedtog i efteråret en udvidelse af vandkraftværket i Nuuk og etablering af et nyt vandkraftværk til forsyning af Aasiaat og Qasigiannguit.

Vedtagelsen betød også, at Naalakkersuisut skulle finde omkring 3,1 milliarder kroner til at finansiere byggerierne. Det er penge, som man endnu ikke har på plads hos Naalakkersuisut.

Så derfor er Naaja H. Nathanielsen nu i gang med at finde finansieringspartnere i Danmark til de nye vandkraftværker.

- Det er jo i hvert fald en stor investering. Så det er jo også noget vi drøfter med vores danske partnere for at se, hvad de har af muligheder. Men vi er også i dialog med forskellige banker, fortæller hun. 

LÆS OGSÅ Mere vandkraft på vej til Nuuk, Aasiaat og Qasigiannguit

- Så vi er ude at prøve at se, om vi kan finde finansiering eksternt til selve anlægsarbejdet, sådan som loven beskriver det. Og det mener vi, at der er rigtig gode muligheder for, så vi er sådan ret optimistiske i forhold til det, siger Naaja H. Nathanielsen. 

Finansieringen kommer dog næppe på plads snart. 

- Det er meget nyt. Nu startede vi mødet i sidste uge med finansministeren, og vi havde et møde med en enkelt bank, så tager vi den derfra. Det er jo gode projekter, så derfor er der også muligheder for at rejse finansiering til dem, siger naalakkersuisoq for finanser.

Vil skabe ny industri herhjemme

Formand for Naalakkersuisut, Múte B. Egede, har tidligere sagt i en tale under klimatopmødet i Glasgow, at han håber på, at der kan skabes en større industri for vandkraft herhjemme.

Ambitionen er at gøre Grønland til eksportør af energi ved at åbne op for private investeringer i vandkraft.

LÆS OGSÅ Nye vandkraftprojekter rykker stort skridt nærmere

- Grønland har vandkraftressourcer, der overstiger vores lands energibehov. Disse store vandkraftressourcer kan udnyttes i samarbejde med nationale og internationale investorer, der har behov for store mængder af billig og vedvarende energi, stod der blandt andet i en pressemeddelelse fra Naalakkersuisut. 

Der er dog stadig lang vej til, at Grønland selv kommer til at køre grønt. De seneste offentlige opgørelser over landets energiforbrug viser nemlig, at 82,6 procent af energiforbruget kommer fra fossile kilder som diesel, benzin og olie.

Det skyldes for eksempel, at industri og mange bosteder på kysten stadig er dybt afhængige af fossile brændstoffer.

Det skyldes også landets infrastruktur, hvor skibe hos Royal Arctic Line og helikoptere og fly fra Air Greenland drives på fossile brændstoffer.

Benzin og diesel til biler og både tæller også med i landets samlede energiforbrug.