Mere vandkraft på vej til Nuuk, Aasiaat og Qasigiannguit

Et flertal i Inatsisartut har vedtaget en udvidelse af vandkraftværket ved Nuuk og etablering af et nyt vandkraftværk til forsyning af Aasiaat og Qasigiannguit.
Når de nye vandkraftværker er færdige, skal Nukissiorfiit levere 90 procent grøn energi. I dag leverer selskabet 70 procent grøn energi.
Skrevet af Mathies Hvid Toft
09. november 2021 15:32

Den grønne udvikling af den offentlige elforsyning bliver udbygget markant de kommende år.

Det står klart, efter et flertal i Inatsisartut har vedtaget tredje behandlingen af udvidelse af Buksefjordsværket i Nuuk og etablering af et nyt vandkraftværk, der skal forsyne Aasiaat og Qasigiannguit.

Med vedtagelsen står andelen af grøn energi leveret af Nukissiorfiit til at stige fra 70 procent til 90 procent, når de nye vandkraftværker er færdige.

LÆS OGSÅ Omkring 80 procent af Grønlands energiforbrug er stadig kulsort

Vedtagelsen betyder også, at der skal findes omkring 3,1 milliarder kroner til at finansiere byggerierne. Det er penge, som man endnu ikke har på plads hos Naalakkersuisut.

Det fortalte naalakkersuisoq for finanser, Asii Chemnitz Narup IA), da hun præsenterede Naalakkersuisuts forslag til finanslov.

Mere end 80 procent af landets energiforbrug er sort

Selvom de nye milliardprojekter vil øge landets andel af grøn energi, så er der stadig lang vej til, at det samlede energiforbrug primært kører på vedvarende kilder.

De seneste offentlige opgørelser over landets energiforbrug viser, at 82,6 procent af det kommer fra fossile kilder som diesel, benzin og olie.

LÆS OGSÅ Grøntsagsproducent vil etablere sig i Ilulissat

Det skyldes for eksempel, at industri og mange bosteder på kysten stadig er dybt afhængige af fossile brændstoffer.

Det skyldes også landets infrastruktur, hvor skibe hos Royal Arctic Line og helikoptere og fly fra Air Greenland drives på fossile brændstoffer.

Benzin og diesel til biler og både tæller også med i landets samlede energiforbrug.

Ideen stammer fra tidligere Naalakkersuisut

Arbejdet med mere vandkraft blev allerede sat i gang under det tidligere Naalakkersuisut, og Nukissiorfiit har også længe slået på tromme for at få politikerne til at investere i at udvide kapaciteten i Nuuk.

Om få år risikerer byen nemlig at mangle energi, hvilket vil betyde brug af diesel og andre fossile energikilder for at servicere det stigende energibehov i hovedstaden.

Forslaget stammer fra Naalakkersuisuts sektorplan fra november 2017, hvor det er et hovedmål at modernisere energiforsyningen og etablere vedvarende energi, hvor det er muligt.