Grøntsagsproducent vil etablere sig i Ilulissat

En icebergsalat fra Ilulissat. Dyrket i isbjergenes by. Det kan blive til virkelighed fra næste år.
Greenlandic Greenhouse dyrker deres afgrøder indendøre ved hjælp af LED-lys. På den måde kan de gro afgrøder året rundt. 
Skrevet af Kathrine Kruse
06. november 2021 11:32

Greenlandic Greenhouse, som dyrker grøntsager i et drivhus i Nuuk, vil også dyrke grøntsager i Ilulissat.

Det fortæller medejer i Greenlandic Greenhouse, Nicklas Birkely, til KNR.

- Som de fleste nok ved, er vi allerede i Nuuk. Og det vi egentlig gør er, at vi hver torsdag sender grøntsager til Ilulissat. Blandt andet, fortæller han.

Over en tons grøntsager om måneden

Greenlandic Greenhouse dyrker op til 1,3 eller 1,4 tons grøntsager om måneden. Fra salater til krydderurter. Grøntsagerne bliver i dag sendt til virksomhedens aftagere rundt omkring i landet.

- Vi vil også begynde på jordbær, tomater og agurker, fortæller Nicklas Birkely, som med sine øvrige medejere er ved at udvide deres drivhus i Nuuk.

LÆS OGSÅ Grønlandske grøntsager nomineret til fornem pris

- Så vi bliver faktisk større i Nuuk allerede fra starten af næste år. Og når udvidelsen er færdig, så tager dele af Greenlandic Greenhouse til Ilulissat. Forhåbentlig allerede i februar eller marts næste år, siger han og fortsætter:

- Vi har allerede 43 kunder på ugebasis nu. Og vi sender til Ilulissat, Sisimiut, Uummannaq, Kangerlussuaq og Maniitsoq. Og vi begynder stille og roligt at også sende til Sydgrønland.

Vil også etablere sig i andre større byer

Nicklas Birkely fortæller, at virksomheden altid har haft en vision om at åbne drivhuse i andre større byer. 

- Så det har altid været vores mening at skabe lokale arbejdspladser i hele Grønland og ikke kun i Nuuk. Og være en bæredygtig virksomhed. Så i stedet for at sende, så laver vi det i det større byer for at være så bæredygtige, vi kan blive. Det har været planen fra starten.

Greenlandic Greenhouse har fire ejere, som arbejder på fuld tid, og virksomheden vil i den kommende tid ansætte yderligere to medarbejdere på fuld tid. 

- Det er fordi, vi andre vil fokusere på de andre byer, så der skal være andre, der overtager vores poster i Nuuk, siger Nicklas Birkely.

Greenlandic Greenhouse var også i år en af de nominerede til Nordisk Råds miljøpris.