Grønlandske grøntsager nomineret til fornem pris

Vinder Greenlandic Greenhouse Nordisk Råds Miljøpris, vil præmien blive brugt til at gøde jorden, så der kan skabes endnu flere lokale arbejdspladser og grøntsager. 
Greenlandic Greenhouse dyrker deres afgrøder indendøre ved hjælp af LED-lys. På den måde kan de gro afgrøder året rundt.
06. september 2021 08:32

Mange i Nuuk kender nok allerede de små poser i supermarkedet med salat og krydderurter fra Greenlandic Greenhouse. Nu har har udlandet også fået øjnene op for den grønlandske virksomhed, der dyrker grøntsager i et drivhus i Nuuk. 

Greenlandic Greenhouse er nemlig nomineret til Nordisk Råds Miljøpris, som gives til en nordisk organisation, virksomhed eller person som integrerer respekten for miljøet i sit arbejde.

Den fornemme nominering vækker naturligvis også glæde hos Greenlandic Greenhouse:

- Det betyder rigtig meget, at det hårde arbejde nu bliver anerkendt. Det er vi enormt stolte over, siger Nicklas Birkely, der er medejer af Greenlandic Greenhouse. 

Det er især krydderurter og salat, som Greenlandic Greenhouse er kendt for, men i fremtiden vil der også blive satset på jordbær, agurker, tomater og svampe. 

Lokale fødevarer skal slå importen 

Som begrundelse for nomineringen skriver Nordisk Råd i pressemeddelse, at ”Greenlandic Greenhouse på miljø- og klimavenlig vis producerer lokale fødevarer, og dermed støtter et mere bæredygtigt fødevaresystem i Grønland”.

Med præmien følger et beløb på 300.000 kroner, som virksomheden vil bruge på at dyrke endnu flere grøntsager: 

- Pengepræmien vil gøre, at vi bedre kan konkurrere med de alle de grøntsager, som bliver importeret. Samtidig vil vores produktliste vil blive meget større. Vi vil dyrke tomater, jordbær, agurker og svampe, siger Nicklas Birkely.

- Det vil også give flere lokale arbejdspladser, da vi står til at blive seks gange større i kvadratmetet, end vi er i dag, og det vil kræve flere hænder, forklarer han. 

Vinderen offentliggøres den 2. november 2021 ved Nordisk Råds prisuddeling i København.